.
Aktuality, Letectvo,

Americké lietadlá “Súdneho dňa” lietajú už od 70tych rokov. Video

Španielsko, 1.november 2020 (AM) – Španielske médiá porovnávali takzvané “lietadlá súdneho dňa”, ktoré majú vo svojej výzbroji Spojené štáty a Rusko. Tieto stroje majú zaistiť bezpečnosť vrchných veliteľov a vojenského velenia.


 

Španielske noviny El Espaňol poznamenávajú , že tieto stroje majú plniť funkciu vzdušného riadiaceho bodu, zaisťovať bezpečnosť prezidentov a najvyššieho politického vedenia, rovnako tak ako aj vojenského vedenia krajiny.

“Najlepšie miesto pre takúto ochranu je vzdušný priestor,” hovorí španielska publikácia. Tieto stroje musia byť spoľahlivé pri čelení elektromagnetickým impulzom, ktoré vznikajú po jadrovej explózii.

 

Funkciu “lietajúceho bunkra” v Rusku plní stroj Il-80. Tie začali byť pre tieto účely používané v 80. rokoch. Jedná sa o prerobený dopravný stroj Il-86, ktorý je vybavený ako vzdušné veliteľstvo s maximálnou úrovňou ochrany. Španieli dodávajú, že na tele lietadla nie sú okná. Zmyslom odstránenie okien je, aby pasažieri neboli oslepení ostrou žiarou neďaleko vybuchujúcich jadrových zbraní.

 

Autor tiež venuje pozornosť “hrbu”, ktorý sa nachádza nad kabínou stroja. Ten v sebe ukrýva prostriedky satelitnej komunikácie. V spodnej časti lietadla je anténa pre komunikáciu s ponorkami. V krídlach stroja sa nachádzajú dodatočné generátory elektrickej energie. Kvôli svojej technologickej zastaralosti sa lietadlo Il-80 plánuje nahradiť modernejšími strojmi s vyšším výkonom na báze Il-96-400M. Toto lietadlo umožní posádke zostať dlhšie vo vzduchu a zvýšiť rádius velenia. IL-96 bolo modernizované v roku 2016, na lietadle boli nainštalované štyri výkonné motory a moderná avionika. Môže letieť 12 000 kilometrov, jeho modifikovaný model použiva pri svojich cestách prezident Putin.

 

 

 

 

Američania ako svoje veliace stanovište používajú upravený stroj, ktorého základom je Boeing 747-200. Lietadlo nesie označenie E-4. Aj toto lietadlo bolo modifikované, aby bolo schopné operovať za podmienok jadrovej vojny. Je staršie ako Il-80, keďže sa používa už od 70. rokov 20 storočia. USA majú celú tzv. vzdušnú flotilu “ súdneho dňa “ , každé z lietadiel sa v prípade jadrovej vojny môže dočasne stať Národným centrom pre vzdušné operácie ( NAOC ) , ak bude veliteľstvo USA potrebovať kontrolu operácií po celom svete a zároveň sa tým dokáže vyhnúť následkom jadrového úderu

 

 

 

 

Americký stroj má na svojej palube digitálne prostriedky, ktoré sú zdvojené aj s analógovými. Je vybavený prístrojmi pre používanie satelitného spojenia, riadenie bojových operácií pozemných a vzdušných vojsk. Americké lietadlo súdneho dňa má tri obytné poschodia a niekoľko sál. Stroj je schopný letieť až 150 dní pri dopĺňaní paliva vo vzduchu. Za mierových čias Boeing E4B umožňuje mať vždy spojenie a prehľad o situácii na zemi. Na lietadle je 67 satelitných prijímačov a antén, ktoré slúžia ako lietajúce veliteľské stredisko pre ministra obranyBojové E4B Nightwatch boli prvýkrát prezentované v roku 1974 a od tej doby sa stále modernizujú. Podľa očakávaní ich životnosť skončí v roku 2039

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov