.
Aktuality, História,

Cudzinecká Légia: Ako je to so zmenou identity pri vstupe

Francúzsko, 27.október 2020 (AM) – Pre doplnenie znalosti francúzštiny, slovo “Légion” znamená vo francúzštine “MNOŽSTVO”. Čiže skutočný, doslovný preklad názvu Légion étrangère by mal byť skôr “Množstvo Cudzincov” a nie Cudzinecká légia. Avšak Légia je už zaužívané pomenovanie a preto zostanem v tomto zaužívanom spôsobe.


 

Táto armáda vznikla už v roku 10 marca 1831. Cieľom tohto článku nie je opisovanie histórie, ale ako bývalý poddôstojník Cudzineckej légie sa pokúsim na základe vlastných skúseností vyrozprávať vlastnými slovami niektoré fakty a popri tom vyvrátiť niekoľko mýtov, ktoré kolujú o nás legionároch.

Francúzsko umožňuje slúžiť aj cudzincom vo svojej armáde. Plnohodnotná zložka Francúzskej armády s názvom “Légion étrangère”, alebo po slovensky Cudzinecká Légia sa však vyznačuje niektorými špecifickými spôsobmi výberu kandidátov a tiež svojou osobitnou disciplínou vďaka ktorej môže robiť to na čo je určená.

 

Mýtus: Počul som, že do Cudzineckej légie berú len zločincov.
– A kto to povedal?
= Jeden v krčme hovoril, že mal sesternicu a jej bratranec pozná jedného, čo tam “vraj” bol a ten že vraj povedal, že všetci sú tam bývalí zločinci.
– Aha. A ty ho poznáš?
= Nie.
… atď.

 

Takýchto rozhovorov som zažil veľké množstvo, keď mne, niekto čo ani len nebol v armáde hovoril, ako to funguje v Cudzineckej Légii na základe už “LEN” kecov, ktoré si ľudia zdeformovali.
A pritom ten legionár, ktorý to povedal, mohol povedať pravdu, ale v úplne inom kontexte. Mohol napríklad povedať, že:
– … sedeli sme v krčme naša skupina a pri spomienkach na minulosť sme všetci štyria vlastne povedali, že máme za sebou nejakú tú malú kriminalitu…

Slová som nenapísal tak, ako by zneli naozaj, pretože by som nemohol článok uverejniť. Ale z toho dokáže človek povedať:
– … no vidíš, minule mi Jožo hovoril, vieš ten legoš… čo tam bol čo som ti hovoril, že …
… tak hovoril, že všetci tam boli bývalí trestanci…

Už zabudol dodať, že tam boli 4 za stolom a zhodou okolností, všetci mali čosi za sebou bez špecifikovania toho čo to bolo.
Ale keďže chce byť zaujímavý pred svojim kámošom, povedal to ako =drsnú= vec.

Ten ďalší to vezme ako fakt a pri inej príležitosti to povie napríklad takto:
– všetci do bodky sú tam zločinci. Veď mi to povedal kámoš čo má kámoša čo tam bol.

 

A všetko sa mení.
Ak neveríš, urob test. Dohodnite sa aspoň 5. ľudia a niekto napíše na lístok nejakú informáciu zloženú z pár viet. Túto si prečíta v poradí 1. a povie ju druhému, ktorý ju nevidel v originálnom prevedení.
Potom vojde do miestnosti 3. a opäť mu informáciu povie ten v poradí už 2. A pokračuj takto ďalej.
Ako pozorovateľ zistíš, že 5. ti povie zvyčajne niečo, čo je veľmi vzdialené od toho, čo bolo v originálnej správe.

V tomto seriáli budem postupne vysvetľovať niektoré mýty a potvrdzovať niektoré fakty len na základe mojich osobných skúseností. Tiež si dovolím niektoré veci popísať tak, ako by sa mohli stať, pretože sú isté spôsoby a zvyklosti a keď ich spozáte vo svojej práci, nikto Vás nemôže presvedčiť o opaku.

 

.

 

Všetci majú zmenenú identitu
Légia je inštitúcia vytvorená pre cudzincov, ktorí chcú služiť pod Francúzskou vlajkou. Súčasne dáva príležitosť úplne zmeniť život.
Služba v Cudzineckej légii je umožnená aj “len” na základe “deklarovanej identity”. To znamená tej, ktorú prezentujete pri vstupe do nej. Okrem iného každý tu dostane svoju novú identitu okamžite pri vstupe skôr, ako ho vyberú. Táto identita je pridelená automaticky a slúži aj ako istá forma ochrany jedinca pred exteriérom.
Francúzi tiež vstupujú do Légie, ale majú vždy zmenenú krajinu pôvodu, napríklad na Kanadu, Švajčiarsk, Belgicko a podobne. Krajiny, kde sa hovorí po francúzsky.

 

Niekedy sa stáva, že legionár má predsa len svoje meno aj priezvisko bez zmeny
Áno, je to možné. Ale aj v tomto prípade platí, že je vedený ako pod “deklarovanou identitou”. Preto ani v tomto prípade nesmie robiť žiadne administratívne úkony vystupujúce z rámca svojich povinností v Cudzineckej légii.

 

Prečo sa mení identita?
Dôvodov je určite niekoľko. Jeden z nich je, že ide o tradíciu.
Ďalší dôvod je ochrana záujemcu pred rôznymi vplyvmi z exteriéru. Ak do Légie niekoho prijmú, nikdy ho nevydajú len tak, lebo niekto zazvoní na zvonček a bude si žiadať dotyčného. Môže to byť v podstate ktokoľvek, manželka, rodič, policajt, súkromný detektív, poľovník, mäsiar, arcibiskup…
Ak ťa do légie vyberú, nikdy ťa nikomu nevydajú. Skôr kým ťa však vyberú, musíš prejsť skutočnými previerkami a nejde o psychotesty, alebo skúšky z desatoro prikázaní. Preveria ťa skrz Francúzske rozviedky spojené tiež s Interpolom a pod. Len málo kedy sa stane, že by o niekom nezistili potrebné veci. Môže sa to samozrejme stať. Ide hlavne o ľudí prichádzajúcich z príliš rozvojových krajín, prípadne z príliš uzavretých krajín len málo spolupracujúcich so svetom.

 

Preto Légia vydá svojho člena kvôli minulosti len v tom prípade, že pri prijímacom procese neodhalili problém, ktorý je nezlúčiteľný so službou v Légii. Takými sú:
– vražda
– drogy
– priekupník so zbraňami a pod.

Cudzinecká légia dokáže tolerovať drobné priestupky napríklad ekonomického charakteru, prípadne aj odpykaný trest väzenia za nejaký skutok, napríklad bitku. Ale vôbec to nie je pravidlo, že by to tolerovali každému. Skôr ide ešte o výnimky nakoľko kandidátov je stále dosť.

 

Čo znamená zmenená identita v praxi?
Legionárov identita je platná pre armádu a pre civilný život je jej platnosť obmedzená len na účel identifikácie štátnymi represívnymi zložkami ako sú “Police Nationale”, alebo “Gendarmerie” a podobne.
Vojenský preukaz “La carte d’identité” môže tiež uľahčiť využitie výhodnejších taríf napríklad na lístok na vlak. V období keď som bol aktívny legionár sme mali 75% zľavu na lístky na vlak vagóny 2. triedy. V 1. triede som sa mohol voziť so zľavou, aj keď menšou ako vojaci, až keď som bol poddôstojník.

 

So zmenenou identitou sa legionár nemôže ani oženiť, nemôže si kúpiť auto ani zobrať úver, prípadne vziať byt do prenájmu (ani ho kúpiť) a podobne. V tomto prípade nemôže počas svojej dovolenky taktiež opustiť Francúzske územie. Mnohí legionári majú nejaký kontakt s exteriérom a dokážu mať načierno svoje civilné papiere z krajiny ich pôvodu a preto dokážu opustiť Francúzsko, alebo EU aj bez povolenia. Pohyb v EU je voľný, ale v tom prípade Francúzsko nemusí dokázať účinne ochrániť svojho legionára v prípade nejakého problému mimo územia Francúzska. To isté platí aj krajinách mimo EÚ.

 

So zmenenou identitou však môže legionár plnohodnotne slúžiť v armáde, poberať riadnu mzdu so všetkými sociálnymi a zdravotnými výhodami čo môže byť pre celú radu záujemcov neuveriteľná príležitosť mať vždy plný tanier, strechu nad hlavou a vynikajúcu mzdu s veľmi dobrým zdravotným systémom. Nie je to však zadarmo. Zato sme dali Francúzskej armáde k dispozícii svoje životy, ktorý sme mohli nechať ako na cvičisku, tak na bojisku. Z tohto plynie ponaučenie, že:
Nie každý legionár je zločinec. Každý legionár má zmenené meno pri vstupe do légie.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov