Čečenské bojové lietadlá česko-slovenskej výroby Aero L-29 Delfín a Aero L-39C Albatros, na chvoste L-39C v popredí je dobre viditeľný znak Vzdušných síl neuznanej Čečenskej republiky Ičkéria, zdroj: wikimedia commons
Aktuality, História, Letectvo,

Čo sa stalo s Dudajevovým letectvom na začiatku prvej vojny v Čečensku

Operácia zničenia letectva Čečenska (neuznanej Čečenskej republiky Ičkéria), ktorá prebehla v decembri 1994, patrí medzi najúspešnejšie epizódy v rámci prvej vojny v Čečensku. Ešte na jar toho roku začal najvyšší predstaviteľ čečenských separatistov Džochar Dudajev s prípravou k vojne. V jej priebehu vypracoval podrobný plán operácií čečenských ozbrojených síl.


 

Dudajev, ako bývalý vojenský pilot veľmi dobre chápal, že osobitne dôležitú rolu v nadchádzajúcej vojne by malo zohrať vojenské letectvo. Vzdušné nálety proti nepriateľským silám totiž dokážu takmer vždy spôsobiť vážny úder, či už ich fyzickému alebo psychickému stavu. Približne v septembri 1994 mal čečenský vodca Džochar Dudajev pripravený tzv. plán „Lasso”, podľa ktorého sa malo uskutočniť aj letecké bombardovanie ruských miest, konkrétne malo ísť o mestá Stavropoľ, Krasnodar a Rostov nad Donom. V tomto pláne podrobne rozpracoval rozloženie leteckých síl a následne vydal rozkazy všetkým svojim jednotkám. Do konca septembra boli tieto v plnej pohotovosti.

 

Rozloženie síl protistrán

Na strane Ruska bojovalo 515 kusov lietadiel. Z rozkazu ministra obrany bolo sformované špeciálne zoskupenie VVS pozostávajúce z bombardérov frontového letectva 4. armády vojenských vzdušných síl (VVS) RF. Hlavné sily boli rozmiestnené na letiskách Beslan a Mozdok, ktoré sú vzdialené približne sto až stodesať kilometrov od Grozného. Jadrom vzdušných síl boli: útočné bombardéry priamej podpory pozemných vojsk („šturmoviky”) Su-25, frontové bombardéry Su-24, diaľkové nadzvukové bombardéry Tu-22M3, stíhacie lietadlá MiG-29 a ďalšie.

 

Na strane Čečenska bolo k dispozícii približne 250 bojových lietadiel. Medzi nimi: cvično-bojové lietadlá Aero L-29 Delfín a Aero L-39C Albatros, staručké stíhacie lietadlá MiG-15 a MiG-17, viacúčelové vrtuľníky Mi-8, transportné lietadlá An-2 a ďalšie stroje. Na letisku Kalinovskaja Armavirského vojenského leteckého učilišťa sa nachádzalo celkom 39 ks L-39 Albatros, 80 ks L-29 Delfín, 3 stíhačky MiG-17, 2 cvičné stíhačky MiG-15UTI, 6 ks transportných An-2 a 2 vrtuľníky Mi-8. Na letisku základne Chankala sa nachádzalo 72 ks L-39 a 69 ks L-29. Všetky funkčné Delfíny a Albatrosy boli schopné niesť na podkrídelných podvesných bodoch buď 2 bloky UB-16 so 16 ks neriadených rakiet alebo dve 100-kilogramové letecké bomby.

Z celkového počtu lietadiel 250 ks bolo cca 40% (okolo 100 ks) letuschopných, zvyšné boli zamýšľané v prípade potreby ako zdroj náhradných dielov, resp. boli neopraviteľné. A aby to bolo ešte zložitejšie, k uvedeným približne 250 ks lietadiel (v ideálnom prípade) mali Vzdušné sily Čečenska  k dispozícii 41 bojových pilotov rôznej úrovne vycvičenosti.

Operácia

Operácia ruských vojsk sa začala prieskumnými letmi. Tie vykonali ešte koncom novembra prieskumné lietadlá Su-24MR, následne sa skoro ráno 1. decembra uskutočnili prvé vzdušné nálety na dve letiská – Chankala a Kalinovskaja – lietadlami Su-25 Grač pomocou neriadených rakiet a leteckých bômb. Výsledkom náletu bolo na jednej strane zničenie takmer celého čečenského letectva, na strane druhej ani jedno stratené útočiace lietadlo – nečakaný útok Čečencov natoľko prekvapil, že ich PVO vôbec nezareagovala. Ešte poobede v ten istý deň bolo ostreľované letisko Groznyj-Severnyj, tu bolo zničených približne desať lietadiel typu An-2, 6 dopravných lietadiel Tu-134 vrátane osobného lietadla D.Dudajeva, tri vrtuľníky Mi-8 a jedno dopravné lietadlo Tu-154.

Potom bolo do akcie zapojené aj diaľkové letectvo. Bol to úspešný, masívny útok. Ruské VVS uskutočnili približne 200 bojových letov a zničili prakticky celé Dudajevovo vojenské letectvo. Zničené boli aj pristávacie/vzletové plochy letísk, sklady munície. V dôsledku operácie nebolo schopné vzlietnuť do vzduchu ani jedno lietadlo Dudajevovho letectva.

Trosky chvostovej časti na zemi zničeného čečenského lietadla Aero L-29 Delfín s dobre viditeľným znakom Vzdušných síl neuznanej separatistickej Čečenskej republiky Ičkéria, zdroj: neznámy

 

Trosky chvostovej časti na zemi zničeného lietadla Aero L-39 Albatros s dobre viditeľným znakom Vzdušných síl neuznanej separatistickej Čečenskej republiky Ičkéria, zdroj: wingspalette.ru

 

Alla Dudajevová neskôr sice vypovedala, že dokázal vzlietnuť jeden starý An-2 (v ZSSR prezývaný kukuruznik, v bývalom Česko-Slovensku známy ako Andula). Bol to však len zúfalý pokus Čečencov o aký-taký odpor voči ruskému letectvu – pri pokuse o vzlet bol tento starý Antonov okamžite zničený. Napriek premyslenému plánu „Lasso” sa Dudajevova vzdušná armáda ukázala ako úplne nepripravená čeliť leteckému útoku zo strany RF.

 

Operácia zničenia Dudajevovho letectva bola najúspešnejšou operáciou ruských jednotiek počas celej Čečenskej vojny. Samotný Džochar Dudajev prijal dôstojne porážku svojho letectva a hlavnému veliteľovi ruských VVS poslal telegram nasledovného znenia: „Blahoželám k dosiahnutiu víťazstva na nebi nad Ičkériou”. Na jeho konci však doplnil ešte jeden celkom jednoznačný sľub: „Stretneme sa na zemi!”

Farebné schémy lietadiel Aero L-29 Delfín a Aero L-39C Albatros Vzdušných síl Čečenskej republiky Ičkéria. Lietadlá boli zničené na ploche letiska leteckej základne Chankala, 1. decembra 1994, zdroj: wingspalette.ru/Americo Maia – podľa očitých svedkov boli hviezdy v znaku Vzdušných síl s červeným základom, podľa ďalších zdrojov so zeleným základom, je však možné, že boli až dodatočne premaľované na zeleno…

.
.
.
.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov