Záber z videa – pohľad z nákladnej rampy transportného lietadla Il-76 na vznášajúci sa Su-30SM VKS RF bravúrne ovládaný ruským pilotom, zdroj: topcor.ru
Aktuality, Letectvo,

Už aj pilot americkej stíhačky F-15 sa pokúsil o zopakovanie svetoznámeho „kaskadérskeho” kúsku, ktorý predviedol ruský pilot na Su-30SM v Sýrii

 


Rusko, 28. september 2020 (AM, topcor) – V  decembri 2017 sa pilot dvojmiestneho viacúčelového stíhacieho lietadla Su-30SM VKS RF počas bravúrne predvedeného manévru „pozrel” do nákladného priestoru transportného lietadla Il-76 na oblohe nad Sýriou. Video, ktoré bolo natočené z nákladného priestoru Il-76, sa veľmi rýchlo stalo virálnym a sledovanosť na sociálnych sieťach a YouTube presiahla milióny pozretí (len na samotnom YouTube to bolo takmer 1,5 milióna). O majstrovstve ruského pilota písali v tom čase mnohé svetové médiá. Prešiel nejaký čas, a o zopakovanie manévru sa pokúsili aj piloti ďalších krajín.

Treba hádam ešte doplniť, že v deň, keď sa udial tento preslávený kaskadérsky kúsok, uskutočnili Rusi plánovaný let s cieľom dodať humanitárne zásoby do odľahlých oblastí vojnou zmietanej krajiny. Ťažké transportné lietadlo typu Il-76 a jeho sprievod vzlietli z (ruskej) leteckej základne Humajmím (Khmeimim) v Sýrii. A práve vtedy podletel ruský pilot s nadzvukovou stíhačkou Su-30SM a „vznášal” sa  v blízkosti podzvukového transportného lietadla, pričom udržiaval minimálnu vzdialenosť.

Pôvodné video s Su-30SM VKS RF z roku 2017: 

V auguste 2019 sa ukrajinský pilot Jurij Bulavka rozhodol, že vykoná podobný manéver na Su-27 Ukrajinských vzdušných síl. Dokonca sa kvôli tomu uskutočnilo špeciálne nakrúcanie, ktoré pritiahlo pozornosť miestnych rusofóbov a proamerických aktivistov.

„Veľmi by som si prial, aby nasledujúce video bolo už so stíhačkou F-22 (ktorá by bola zaradená v Ukrajinských vzdušných silách),” – okomentoval udalosť istý VV Doctor.

Pokus ukrajinského pilota o zopakovanie ruského manévru: 

Nuž a teraz sa aj Američania rozhodli, že napodobnia ruský manéver. Aj oni, rovnako ako Ukrajinci, zorganizovali špeciálne nakrúcanie, a aby to bolo ešte zaujímavejšie, tak sa rozhodli „sťažiť” manéver účasťou ďalších troch stíhacích lietadiel – k nákladnému priestoru amerického transportného lietadla sa mala priblížiť a plachtiť súčasne štvorica stíhačiek (2x F-15, 1x stíhací bombardér Panavia Tornado a 1x viacúčelové stíhacie lietadlo Eurofighter Typhoon) s cieľom ponúknuť väčšiu šou. Američania sa pokúsili zoradiť skupinu nadzvukových stíhacích lietadiel v jednej línii, udržiavajúc pritom minimálnu vzdialenosť od transportného lietadla a medzi sebou. No táto úloha, ako sa napokon ukázalo, bola nad ich sily.

Americký plagiát: 

Toto všetko svedčí o tom, že manéver ruskej posádky zanechal veľký dojem na kolegoch z ďalších krajín. Je preto vysoká pravdepodobnosť, že sa objavia aj ďalšie, podobné videá. A na záver, hádam, výstižné komentáre dvoch čitateľov :

 GRF: „Už ani ten Hollywood nie je čo býval…”

 Sorgut (alexej): „O čom tu diskutovať? Náš pilot, člen sprievodných lietadiel, bez prípravy hneď naostro „nazrel” do nákladného priestoru, „skontroloval” či všetko, čo viezli aj vyložili, či na niečo náhodou nezabudli…? A títo sa pripravovali a pokúsili sa o zopakovanie len kvôli natáčaniu… J

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov