.
Aktuality, Letectvo,

India sa vyzbrojuje pre konflikt s Čínou: Z USA objednáva 6 dronov MQ-9B Guardian na prieskum aj na útoky raketami

 


India, 24. september 2020 (AM) – Americký General Atomics nenechal na seba dlho čakať, kým sa spamätá zo sklamania z toho, že sa francúzsko-nemecký pár definitívne zaviazal k programu Eurodrone, a nie k ich MQ-9B Guardian. Defense Acquisition Council, orgán, ktorý potvrdzuje existenciu potreby vyžadujúcej dovoz vojenského vybavenia do Indii, práve zverejnil „Acceptance of Necessity“ (ďalej len AON) na dovozné povolenie týkajúce sa 6 bezpilotných systémov MQ-9B Guardian s rozpočtom 600 miliónov dolárov. Počíta sa s možnosťou na 24 ďalších systémov v nasledujúcich 3 rokoch, ktoré by mohli stáť Indického daňového poplatníka až 3 miliardy dolárov.

Podľa informácií zverejnených webom indiatoday.in tento AON umožní indickej vláde rýchlo zahájiť dodávku 6 systémov, z ktorých budú určené 2 pre pozemnú armádu, 2 pre letectvo a 2 pre Námorníctvo. Podľa indiatoday budú drony “Guardian” pre Indiu dodané so schopnosťou niesť okrem svojich detekčných zariadení aj zbrane typu vzduch-zem vrátane strely AGM-114 Hellfire.

MQ-9

Indické drony Guardian umožnia stály dohľad nad oblasťou Ladakhu, ktorý je teraz pod vysokým napätím s Čínou.

Pre indickú pozemnú armádu a letectvo potrebu tohto typu systému zdôrazňuje napätie, ktorému čelí s Čínou na Himalájskych náhorných plošinách v Ladaku. Čínska armáda má mnoho podobných systémov, či už ozbrojených, alebo neozbrojených a India musí urýchlene reagovať hromadným dozbrojovaním a v relatívne veľkých objemoch.

MH-60 SeaHawk

Guardiany môžu operovať vo výške nad 15 000 metrov (45 000 stôp) a to takmer 35 hodín nepretržite. Systém Guardian umožňuje udržiavať 24-hodinový dohľad nad veľkým územím s možnosťou, ak je to potrebné, použiť zbrane typu vzduch-zem, ktoré by potenciálne mohli dron vyzbrojiť. V tejto výške môže nepriateľ na tento dron zaútočiť len s bojovými lietadlami, alebo systémami zem-vzduch s dlhým dosahom.

P-8i Poseidon

Guardian bude pre Indiu monitorovať pobrežie krajiny a Bengálskeho zálivu, čo je oblasť napätia s námorníctvom Ľudovej oslobodzovacej armády. Námorná verzia Guardianu nenesie strelivo, ale má ďalšie detektory. Tie dokážu napríklad čerpať z dát zo sonarových bóji v spolupráci s námorným hliadkovým lietadlom P-8i Poseidon, alebo Indickým MH-60 SeaHawk.

Touto zmluvou Nové Dillí potvrdzuje silnú pozíciu USA, ako partnera v oblasti získavania zbraňových systémov. Za 12 rokov Washington v skutočnosti predal Indii obrannú techniku za viac ako 18 miliárd dolárov, od ľahkých húfnic M777 cez námorné hliadkové lietadlá P-8i vrátane bojových vrtuľníkov AH-64 Apache, alebo aj námorné vrtuľníky MH-60 SeaHawk. USA sú v súčasnosti druhým najväčším dodávateľom zbraní a obranných technológií pre Indiu. Stále sú však za Ruskom, ktoré si zachováva svoje dominantné postavenie v mnohých oblastiach (Su-30MKI a MIG-29, S400 a Brahmos, tanky T90MK, fregaty Talwar atď.). Ďalší hráč na Indickom obrannom poli je Francúzsko, ktoré však stále zaostáva aj napriek úspechu s dodanými Rafale a ponorkami P75 Scorpene.

Nakoľko Indická vláda počíta s vysokou možnosťou konfrontácie s Čínou, robí všetky kroky pre urýchlené dozbrojenie svojej obrany. Môžeme pozorovať takmer horúčkovitý prístup k tejto otázke a v skutočnosti je to legitímne. India si nemôže nechať “vypáliť rybník” len tak od Čínskeho suseda. V tejto otázke sa tiež rokovania s Moskvou o urýchlenom navýšení počtu ruských bojových lietadiel MIG-29 a SU-30MKI a potrebnej výzbroje dostali do konečnej fázy jednania. Toto zrýchlené konanie Indických orgánov je tiež dôsledok procesných zmien, ktoré zaviedol minister obrany Rajnath Singh krátko po svojom vymenovaní v roku 2019.

Indický minister obrany Rajnath Singh je v období napätia obzvlášť žiadaný, najmä v oblasti priemyselných rokovaní s indickými partnermi v oblasti obranných zariadení

Očakáva sa reakcia Pekingu na oznámenie o akvizícii dronov Guardian. V očiach Číny ani tak nejde možno o to, že India kúpi niekoľko strojov, ale o ešte väčšie zblíženie Indie s USA, čo robí z Indie ešte väčšieho proamerického nepriateľa priamo na Čínskych hraniciach.

Moskva reagovala na podobnú hrozbu na Ukrajine navrátením Krymu pod svoju vlajku a podporou donbasskej revolty zbraňami a mužmi od roku 2014, čím zablokovala akúkoľvek možnosť vstupu Ukrajiny do NATO a do Európskej únie. Peking môže byť v rovnakom pokušení urobiť to isté v Ladakhu, alebo dokonca povzbudiť svojho pakistanského spojenca, aby sa zapojil do operácie na dobytie Kašmíru, ďalšej indickej oblasti pod napätím. V tejto súvislosti chápeme záujem indického generálneho štábu mať čo najrýchlejšie systémy schopné presne a v reálnom čase monitorovať pohyb Čínskych jednotiek v hraničných oblastiach, a aby bolo možné rýchlo reagovať čo najvhodnejšie a v čo najkratšom čase.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov