Ilustračné foto
Aktuality, História,

Tri najdrahšie ruské zbrane

Rusko, 24. august 2020 (AM) – Článok vychádza z údajov zverejnených v 2018 a preto sa môžu nájsť odchýlky. Ako aj v iných končinách sveta aj v Rusku bolo treba siahnuť poriadne do vrecka, aby sa mohli účinne brániť v mori, na zemi aj vo vzduchu. Tri predstavené zbrane tu, sú podľa dostupných údajov tie najdrahšie v Rusku, alebo aspoň k nim patria.


 

Rusko je v oblasti zverejňovania ceny svojich vojenských technológii diskrétnejšie ako iní. Napríklad sa nikdy nedozvieme (pravdepodobne nie oficiálnou cestou), koľko stála napríklad ich lietadlová loď “Admirál Kuznecov”, balistická strela “SARMAT” (medzikontitnentálna), alebo nuklearny “Burevestnik”. Ale o iných, ktoré sú známe, alebo ich cena sa dá nejako vydedukovať z dostupných údajov si povieme.

 

Ponorky projket-u 955 class BOREJ

 

Ponorky projekt-u 955 triedy BOREJ

Armáda minula na jednu 713 miliónov dolárov (v prepočte). Lenže cena podpísaná v 2011 bola 1,4 miliardy dolárov. Áno vyššia. Na to nie sme zvyknutí v našich končinách, kde zvyčajne sa cena premrští z rôznych dôvodov. Projekt 955 tvorí základ novej koncepcie ochrany Ruska. Tieto ponorky budú operovať v ľadových Arktickych vodách. Ich mimoriadne tichý režim, ktorý je podľa odborníkov až 5x nižší, ako u iných ponoriek im umožní podľa všetkého prejsť nepozorovane aj v blízkosti nepriateľa bez toho, aby bola videná. Jeho úplne nové pohonné systémy mu umožňujú tento komfort a preto prípadný nepriateľ bude musieť poriadne vystrčiť svoje čidlá, alebo dúfať, že Rusi nie sú v ich oblasti s týmito ponorkami.

 

S-400 Triumph

 

S-400 Triumph

Turci sa už ním chránia a ďalší sa oň veľmi zaujímajú. Tento známy protivzdušný systém o ktorý prejavili záujem aj z Dillí ich bude stáť niečo nad 5 miliárd USD. India začne vybavovať svoju obranu týmto systémom koncom 2020, kedy sa začnú uskutočňovať prvé dodávky. Podľa všetkého pôjde o 5 divízii. Každá obsahuje 12 odpaľovacích zariadení so štyrmi raketami, takže celkovo má každá batéria 16 striel schopných zostreliť stíhačky 5. generácie a riadené strely 5. generácie na vzdialenosť niekoľko stoviek kilometrov. Nezabúdajme na rezervnú bojovú súpravu, ako súčasť zmluvy a ktorá bude umiestnená na mieste inštalácie (bojisku). Okrem toho zmluva zahŕňa nakladacie stroje, radarové stanice, veliteľský modul a množstvo podporných vozidiel. Tento zbraňový systém je považovaný za najlepší na svete a dáva do úplného tieňa svojich amerických, alebo iných výrobcov.

 

SU-35S

 

SU-35S

Viktor Litovkin, vojenský analytik TASS povedal, že každý stroj stojí približne 70 miliónov USD pre cudzie armády. Iné armády by podľa jeho slov ešte len mali vyvinúť podobný stroj, ktorý by sa mu dokázal vyrovnať aspoň v túžbe dosiahnuť vzdušnú superioritu. SU-35 prebral všetky dobré stránky z SU-57 a tým sa zaradil ku stíhačkám generácie 4++. Tento model má celú kabínu vybavenú elektronicky. Tiež jeho pôvodné hydrodynamické ovládacie prvky boli okrem toho nahradené elektrickým systémom a to všetko ešte viac odľahčilo stroj. K tomu bol pridaný aj systém ovládania na diaľku. Tento môže pilotovi pomôcť počas letu v rôznych situáciách kedy sa treba špecificky rozhodnúť, ako napríklad podľa rozpoznaného cieľa automaticky vyberie útočnú zbraň a muníciu a podobne. Za zmienku stojí tiež fakt, že je schopný uniesť až 8 000 kg munície, alebo vysoko precíznych bômb.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov