Ilustračné foto: Zatiaľ ešte „hyperbolické” zobrazenie lietadla Su-30SM s podvesenými protilodnými raketami „Ch-32″, zdroj: topcor
Aktuality, Letectvo,

Ruské stíhacie lietadlo Su-30SM sa po tom, ako získa raketu Ch-32, zmení na najlepšieho „lovca lodí” na svete

 


Rusko, 22. august 2020 (AM) – Rusko plánuje vyzbrojiť svoje ťažké stíhacie lietadlá Su-30SM novými protilodnými okrídlenými raketami dlhého doletu Ch-32 (modifikovanou verziou). Podľa odborníkov tieto rakety výrazne zvýšia útočné schopnosti stíhacieho lietadla, ktoré sa tak vďaka nim zmenia na najlepšieho „lovca lodí” na svete. S touto správou však kupodivu ako prvý neprišiel niektorý z ruských portálov, ale americký portál, Military Watch Magazine.

Ťažké stíhacie lietadlo Su-30 sa v súčasnosti v Rusku vyrába vo väčších množstvách ako ktorýkoľvek iný typ. Spoločne s oveľa novšími a drahšími Su-35 a Su-57 budú modernizované verzie Su-30 tvoriť základ Vzdušných a kozmických síl RF (VKS RF) ešte dlhé roky. Najnovšia verzia stíhacieho lietadla Su-30SM je vo všeobecnosti považovaná za funkčne jedno z najlepších stíhacích lietadiel na svete.

Su-30 sa už dávnejšie môže pochváliť obľúbenosťou v mnohých letectvách sveta, avšak po tom ako získa možnosť niesť protilodnú raketu Ch-32 sa ešte viac zvýši jeho exportná „príťažlivosť”, osobitne pre také námorné štáty, akými sú napríklad India, Vietnam či Indonézia.

Okrídlená raketa Ch-32 dosahuje rýchlosť blížiacu sa hyperzvuku, teda okolo Mach 4,6 (podľa niektorých iných prameňov až takmer Mach 5,0). Okrem rýchlosti sa môže pochváliť vysokými manévrovacími schopnosťami a dosahom až 1000 km. Bola vyvinutá špeciálne s ohľadom na prekonanie amerických obranných raketových systémov – jej maximálna letová hladina dosahuje 40 km, čím sa stáva nezraniteľnou voči takým americkým raketám ako sú napríklad SM-2, ktorými Američania chránia svoje útočné zväzy lietadlových lodí.

Okrídlená protilodná raketa Ch-32 letí po trajektórii, ktorá sťažuje protivníkovej obrane jej zachytenie a v záverečnej fáze letu zmení smer letu na strmý pričom cieľ zasiahne vo veľmi vysokej rýchlosti.

Ilustračné foto: Ruský strategický bombardér Tu-22M3M vyzbrojený dvomi okrídlenými protilodnými raketami Ch-32, zdroj: militarywatchmagazine.com

Raketa Ch-32 bola skonštruovaná pre použitie diaľkovými strategickými bombardérmi Tu-22M3M, ktoré sú oveľa väčšie a ťažšie ako ťažké stíhacie lietadlá Su-30. Americký portál je presvedčený, že modifikovaná verzia rakety Ch-32 pre Su-30 bude mať menšie rozmery ako všetkým dobre známa raketa Ch-22, z ktorej bola raketa Ch-32 pôvodne vyvinutá, vďaka čomu by Su-30 mohol niesť podvesené až 2 kusy takýchto okrídlených rakiet.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov