© Foto : Press Service of LLC
Aktuality, Pozemná technika,

Video – V Rusku vyvinuli ľahké rýchlostné obrnené vozidlo Strela

Rusko, 14. júl 2020 (AM, Sputnik) – V Rusku vyvinuli ľahké obrnené vozidlo Strela, oznámil generálny riaditeľ konštrukčnej kancelárie Vojenská priemyselná spoločnosť Alexander Krasovickij.


 

 

Hmotnosť vozidla je 4,7 tony, čo je dvakrát menej než u vozov Tiger. Strela má rovnakú balistickú ochranu, ktorá vydrží výstrely z automatov AK-74, AKM a pušky SVD. Maximálna rýchlosť na ceste dosahuje 155 km za hodinu.

“Naša armáda zatiaľ podobné pancierové vozidlá jednoducho nemá,” povedal Krasovickij.

 

Vysvetlil, že ochrana vozidla proti mínam a granátom umožňuje zachovať životy členov posádky pri explózii pod kolesami s kapacitou do 2 kg tritolu (oproti 600 gramov u Tigra). Strela je určená k doprave ľudí a rôznych nákladov . Stroj sa dá použiť ako pohotovostné služobné auto pre špeciálne jednotky orgánov výkonnej moci. Dajú sa na neho tiež inštalovať zbrane a špeciálne zariadenia. Krasovickij zdôraznil, že v konštrukcii Strely boli použité domáce súčiastky.

 

“Neveľká hmotnosť obrneného vozidla Strela poskytuje možnosť použitia tohto dobre chráneného stroja pre rýchly presun, alebo v zostave taktického výsadku na vonkajšom závese transportných vrtuľníkov armádneho letectva triedy Mi-8 (Mi-17). V závislosti na modifikácii pojme až 8 ľudí vrátane vodiča, “dodal.

Obrnené vozidlá Tiger sú ruské viacúčelové vozidlá so zvýšenou prejazdnosťou. Stroj je určený k doprave ľudí a rôznych nákladov po cestách a v teréne a tiež pre montáž rôzneho zariadenia. V závislosti na modifikácii pojme 6-10 ľudí vrátane vodiča alebo do 1,2 tony nákladu.

 

Video: Čo dokáže najnovší obrnený voz Tiger-M? Vojaci odhalili jeho schopnosti pri hraniciach s Čínou

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov