© Foto : Hans Štembera/Parlamentní Listy
Aktuality, História,

Schneider: V USA chceli, aby sa Rusko stalo súčasťou NATO, ale niečo sa zvrtlo

Česko, 8. júl 2020 (AM, Sputnik) – Bezpečnostný analytik Jan Schneider uviedol dôvod, prečo sa Rusko stalo “tradičným” nepriateľom USA. Úloha Washingtonu ako svetového žandára je podľa neho absurdná a českí liberáli si neprávom prisvojujú Husov a Havlov odkaz.


 

V rozhovore pre server Vpred do minulosti Schneider konštatuje príčiny zlých vzťahov medzi Ruskom a Spojenými štátmi ešte v období na prelome 80. a 90. rokov, kedy končila studená vojna. Pripomína, že vtedy Washington dával vtedajšiemu sovietskemu prezidentovi Michailovi Gorbačovovi sľub, že sa NATO nebude ďalej rozširovať. Dopĺňa však aj jednu dôležitú informáciu, ktorá už tak známa nie je.

 

“V tom čase Henry Kissinger uvažoval o tom, že by sa NATO malo rozšíriť iba o Rusko, a o strednú Európu vôbec nestálo. To bol zaujímavý myšlienkový oblúk, ale celé sa to zrútilo a prešlo do starých koľají. Ja si to neviem vysvetliť inak ako surovinovými záujmy a tiež tradičným nepriateľom, na ktorého sme zvyknutí, s tým, že učiť sa čínsky je pre nich príliš zložité, “poznamenal analytik.

Ako príklad konfliktu o suroviny uviedol situáciu okolo plynovodu Nord Stream 2 alebo možné potrubia cez Afganistan.

“Keď si vezmete, čo všetko sa dialo okolo uhľovodíkov od začiatku 90. rokov, či už v podobe ropy alebo plynu, a okolo Kaspického mora a ciest plánovaných cez Afganistan, alebo aj Balkán, tak sa zrazu tieto veci dostávajú do oveľa zrozumiteľnejších súradníc. Z vysokej ideológie to zrazu padá na zem. Keď sledujete, kadiaľ boli plánované produktovody, a vidíte, čo sa teraz deje okolo Nord Stream 2, tak uhľovodík vysvetľuje veľa vecí, ktoré sa geopoliticky odohrali a ktoré sa maskovali bohvie ako vysokými myšlienkami a ľudskými právami, a kto vie čím. A v skutočnosti: americký prezident je povinný zabezpečiť Otesánkovi uhľovodík, “mieni Schneider.

 

Ďalej skritizoval úlohu amerického žandára, ktorý namiesto riešenia konfliktov konflikty vyhľadáva.

“To absolútne popiera, k čomu sa tak veľkohubo halasí, že to údajne je kresťanská alebo židokřesťanská civilizácie. Nie. Tá má v základoch toto: Spor dvoch ľudí šetrí niekto tretí. Úplne jasná zásada, “podotýka analytik.

 

Husov odkaz
Schneider sa v súvislosti so včerajším výročím upálenia majstra Jána Husa dotkol aj otázky dezinformácií. Práve tí, ktorí myslia kriticky, sú často podľa neho osočovaní, že šíria falošné správy v ruskom, či čínskom záujme.”
Ostatne prvý český prezident, pán Havel hovoril, že celistvý nemenný obraz sveta je výrazom totalitných koncepcií a že jediné, čo je v tejto situácii chvályhodné, sú pochybnosti. A my sme tu zrazu napomenutí, že niečo spochybňujeme – čiže my sme žiaci Havla, ku ktorému sa oni všeobecne hlásia, ale hlavne z neho nič necitovať. Je to podobné ako s Karlom Havlíčkom Borovským, “poznamenal Schneider.

 

K tomu pripomenul aj odkaz Jána Husa, ktorý za svoje názory bol upálený na hranici. Jeho odkaz znie “miluj pravdu, bráň pravdu, hovor pravdu”. “Nie je tam:, Maj pravdu ‘,” upozornil Schneider. Pripomenul, že aj Václav Havel prešiel významným vývojom a v čase disentu napríklad kritizoval americké bombardovanie Líbye v roku 1986.

 

“Mnoho ľudí mláti Havlom ako obuškom, ale hlavne ho necitovať. Trebárs necitovať to, ako sa v roku 1986 vyjadril o Reaganovom rozhodnutí bombardovať Líbyu, niečo v tom zmysle, že to bolo rozhodnutie akéhosi oposuma, “pripomenul Schneider.

Hus a boj s dezinformáciami
V pondelok predsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pri príležitosti štátneho sviatku na svojom Twitteri napísala , že posolstvo Jána Husa nadobúda v čase tzv. Hybridnej vojny a šírení dezinformácií ešte väčší význam.

“Pravda víťazí, aj keď na čas porazená býva,” citovala Husov odkaz šéfka strany. “V čase infodemie, ktorá sa stala nástrojom hybridný vojny, je toto posolstvo Jána Husa ešte dôležitejšie ako inokedy. Zlorečený je totiž ten, kto pre skyvu chleba (rubeľ a jüan) pravdu opustí, “odkázala.

 

Tento príspevok vzápätí skritizoval hovorca prezidenta ČR Jiří Ovčáček, ktorý Pekařovú Adamоvú obvinil z netolerancie k alternatívnym názorom a z toho, že používa rétoriku z minulého režimu.

“To ste opísala z Anticharty, že?” Odpísal jej na Twitteri Ovčáček. “Preto však tiež pohŕdame tými, kto v neskrotnej pýche ješitní nadradenosťou, sebeckom záujme alebo dokonca za mrzký peniaz sa kdekoľvek na svete – a tiež u nás sa našla skupinka takých odpadlíkov a zradcov – odtrhnú a izolujú od vlastného ľudu,” pripomenul jej Ovčáček komunistický text.

 

Kissingerov vtipný citát o víťazstve Ruska v studenej vojne

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov