Ilustračné foto: Ruský protilietadlový raketový systém S-400 Triumf, zdroj: topcor
Aktuality,

Zoznam ruských zbraní, ktoré môžu zmeniť pomer síl medzi Indiou a Čínou v prospech Indie

 


India / USA, 29. jún 2020 (AM) – Vzhľadom  na pokračujúcu konfrontáciu medzi indickými a čínskymi vojenskými jednotkami v údolí rieky Galwan uverejnil americký portál militarywatchmagazine zoznam zbraní, ktoré by sa mohli objaviť vo výzbroji indickej armády a ktoré by zároveň mohli zmeniť pomer síl v jej prospech.

 

V prvom rade sú to systémy protivzdušnej obrany S-400 Triumf, ktoré sú schopné zasiahnuť vzdušné ciele až vo vzdialenosti 250 km, od 10 m nad zemou do výšky 27 km, pričom maximálna rýchlosť cieľa môže byť až 4800 m/s (Mach 14). V roku 2018 bola v Rusku spustená produkcia nových rakiet 40N6E, ktoré majú dosah až 400 km a zároveň sú schopné zasahovať ciele už vo výške 5 metrov nad povrchom zeme.

 

Rozvinutie protilietadlových raketových systémov S-400 stredného a dlhého dosahu by umožnilo ozbrojeným silám Indie nasadiť vlastné bojové lietadlá hlboko za čínskymi líniami obrany a vážne skomplikovať materiálno-technické zabezpečenie vojsk ČĽR. (ČĽOA je od roku 2018 jedným z užívateľov systému S-400 Triumf, čo znamená, žeby mohlo dôjsť k vzájomnému použitiu systémov v prebiehajúcom konflikte na spornom pohraničnom území a teda svojím spôsobom k patovej situácii. Zároveň však nie je jasné, či Čína disponuje najnovšími raketami 40N6E s dosahom až 400 km, respektíve či sú vôbec uvoľnené na export a teda či sa k nim dostane tiež India, vo všeobecnosti je tak ťažko povedať, či by práve systémom S-400 získala India výhodu, celkom určite by však minimálne dorovnala sily, pozn. prekl.)

Viacúčelové stíhacie lietadlo Indických vzdušných síl, Su-30MKI, zdroj: Alan Wilson/flickr.com

Ministerstvo obrany Indie zároveň popri úvahách spojených so systémom S-400 zvažuje tiež možnosť modernizácie viacúčelových stíhacích lietadiel pre vybojovanie vzdušnej prevahy Su-30MKI na úroveň generácie 4++, ktorú ponúklo Indii Rusko spolu s výrobou 114 ks stíhacích lietadiel Su-35 v Indii. Uvedená modernizácia Su-30MKI na úroveň 4++ by sa mala týkať predovšetkým pohonných jednotiek, rádiolokátora (Irbis-E) a palubných systémov, ktorými sú v súčasnosti vybavované ďaleko modernejšie stroje Su-35S.

Viacúčelové ľahké stíhacie lietadlo generácie 4++ MiG-35, zdroj: RSK MiG

Indické úrady ďalej zvažujú možnosť získania viacúčelových stíhacích lietadiel MiG-35 a Su-57. Stíhacie lietadlá MiG-35 majú oproti lietadlám MiG-29, ktoré sú vo Vzdušných silách Indie vo verzii MiG-29UPG už dlhší čas zaradené v službe, oveľa nižšie prevádzkové náklady. (Indické námorníctvo na svojej zatiaľ jedinej lietadlovej lodi prevádzkuje palubné stíhacie lietadlá MiG-29K/KUB).

Viacúčelové stíhacie lietadlo 5. generácie Su-57, zdroj: MO RF

Viacúčelové stíhacie lietadlá 5. generácie Su-57 na druhej strane môžu indickým ozbrojeným silám poskytnúť paritu voči čínskym stíhacím lietadlám novej generácie, Šenjang (Shenyang) J-16, resp. najmä voči stíhaciemu lietadlu 5. generácie Čchengtu (Chengdu) J-20 Mocný drak.

Hypersonická protilodná riadená raketa BrahMos, zdroj: flickr.com

India a Rusko spolupracujú na vývoji najmenej dvoch nových hypersonických rakiet. Prvou je vcelku dobre známa protilodná raketa BrahMos-A, tou druhou je raketa triedy vzduch-vzduch, vyvíjaná na základe sovietsko- ruskej rakety R-37.

Hlavný bojový tank (MBT) T-14 Armata, zdroj: wikimedia.org

Značný záujem prejavuje India taktiež o nový ruský tank T-14 Armata. Uvedený bojový stroj v sebe spája široké spektrum najnovších technológií, vrátane najmodernejších typov viacvrstvového kompozitného pancierovania, elektronických prieskumných systémov, ako aj nových typov munície.

Hlavný bojový tank (MBT) T-90M „Proryv” (slov. prielom), zdroj: MO RF

Navyše, Rusko nedávno predstavilo novú modifikáciu tanku T-90M, ktorá je dostupná pre potenciálneho záujemcu tak samostatne, ako aj v rámci modernizačného balíka predchádzajúcich verzií tanku T-90, ktoré sú zaradené v službe pozemných síl Indie (T-90S „Bhishma” a T-90MS).

Zdroj: topcormilitarywatchmagazine

Schyľuje sa k novej vojne medzi Indiou a Čínou? India začala s presunom svojich hlavných bojových tankov T-72M1 a T-90S/MS do spornej oblasti na hranici s Čínou

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov