Ilustračné foto: Indický hlavný bojový tank T-90S/MS
Aktuality, Bezpečnosť,

Schyľuje sa k novej vojne medzi Indiou a Čínou? India začala s presunom svojich hlavných bojových tankov T-72M1 a T-90S/MS do spornej oblasti na hranici s Čínou

 


India/Čína, 16. jún 2020 (AM, topwar) – Schyľuje  sa k novej vojne medzi Indiou a Čínou? Uprostred zhoršujúcej sa situácie na sporných územiach v blízkosti jazera Pangong Tso, ležiaceho v nadmorskej výške 4250 metrov nad morom, a ktoré sa z jednej tretiny nachádza v Indii, Ladákhu a z dvoch tretín v Číne, v Tibetskej autonómnej oblasti, zvyšuje Indická armáda počet svojich hlavných bojových tankov, dislokovaných na hranici s Čínou v himalájskej oblasti.

Ako sa uvádza v materiáli zverejnenom 10. júna na portáli DefenceBlog, eskalácia napätia v oblasti Ladákhu prebieha od začiatku mája tohto roku. Za posledné týždne zmobilizovali obe krajiny vojakov a ťažkú techniku vrátane bojového letectva.

India presúva tanky T-90MS a T-72M1 na hranice s Čínou, zdroj: DefenceBlog

Na sieti sa objavilo video s presunom hlavných bojových tankov Indie, T-72M1 a T-90MS, ktoré boli pomocou železnice dopravené do oblasti známej pod označením Línia aktuálnej kontroly (Line of Actual Cntrol, LAC) – táto línia je de facto hranicou medzi ČĽR a Indiou, oddeľujúcou územie pod čínskou a indickou kontrolou v miestach, v ktorých neexistuje obojstranne uznaná hranica. V roku 1962 sa medzi oboma krajinami odohrala čínsko-indická pozemná vojna (bez použitia letectva) o sporné územia, a hoci vtedy postupovali čínske jednotky úspešne vpred, po mesiaci urputných bojov v nadmorských výškach nad 4000 m sa Čína napokon stiahla spať.

Západná časť Línie aktuálnej kontroly, zdroj: wiki commons

Súčasne s rastúcim napätím presúva do spornej oblasti ťažkú techniku a vojenské sily aj Peking, predovšetkým výsadkové vojsko s obrnenou technikou dislokované na Tibetskej náhornej plošine. Na záberoch možno tiež identifikovať hlvné bojové tanky Typ 96A.

Ilustračné foto: Presun čínskej ťažkej techniky, vrátane tankov Typ 96A, zdroj: GlobalTimes.cn

Výsadkové jednotky Vzdušných síl ČĽOA tvorené tisícami vysádkárov nedávno ukončili presun z centrálnej provincie Chupej na bližšie nezverejnené miesto na plošine v severo-západnej Číne, a to v priebehu niekoľkých hodín – správu o tom priniesla aj Centrálna čínska televízia (CCTV). Uvedený presun mal byť súčasťou cvičenia, ktoré malo demonštrovať schopnosti čínskej armády, nie je však známe, prečo po ukončení spomínaného cvičenia zostali jednotky v severo-západnej Číne…?!

Na rovnaké, bližšie nešpecifikované miesto v severo-západnej Číne bola z provincie Kuangtung (Guangdong) prevelená taktiež brigáda zo 74. armádnej skupiny Južného vojenského okruhu ČĽOA.

Niektorí vojenskí pozorovatelia spájajú presuny týchto vojsk s napätou situáciou na hranici medzi ČĽR a Indiou, ako sa uvádza v správe čínskeho denníka GlobalTimes. Na druhej strane sa indickí predstavitelia zároveň nechali počuť, že zvyšovanie počtu čínskych jednotiek s obrnenou technikou na hranici predstavuje hrozbu pre bezpečnosť krajiny a India sa nebude nečinne prizerať a zareagovala spomínaným presunom tankov T-72M1 a T-90S/MS.

Čo bude nasledovať ďalej?

Video: India presúva svoje hlavné bojové tanky T-72M1 a T-90S/MS k hraniciam s Čínou :

Zábery z presunu čínskej vojenskej techniky a vojakov do citlivej oblasti v spornom území na hraniciach Číny a Indie uverejnené na portáli DefenceBlog 8. mája 2020:

.
.
.
.

Zdroj: topwardefence-blog – presun čínskych vojskdefence-blog – presun indických tankov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov