Su-35S Vzdušných a kozmických síl RF, zdroj: wiki commons
Aktuality, Letectvo,

Rusko ponúklo Indii stíhacie lietadlá Su-35 za podmienok, ktoré bude len veľmi ťažké odmietnuť

 


India, 23.jún 2020 (AM, topcor) – Ruské supermanévrovateľné viacúčelové stíhacie lietadlo pre vybojovanie vzdušnej prevahy Su-35S, v kóde NATO Flanker E, stroj generácie 4++, sa stalo veľmi pravdepodobne hlavným uchádzačom o víťazstvo v tendri Indických vzdušných síl v rámci programu Medium Multi-Role Combat Aircraft, MMRCA. Rusko totižto predložilo Indii návrh, ktorý podľa indického portálu DefenceAviationPost bude pre Indiu len veľmi ťažké odmietnuť.

Indický portál poznamenáva, že ruský stroj prekonáva svojich konkurentov v celom rade výkonnostných charakteristík. Lietadlo sa vyznačuje najvyššou nosnosťou bojového nákladu a jeho drak umožňuje najideálnejším spôsobom viesť vysokomanévrovateľný vzdušný boj. Navyše, ako tvrdí portál DefenceAviationPost, Su-35S je ako jediný spomedzi uchádzačov prispôsobený pre nesenie hypersonických riadených rakiet.

Meniteľnosť vektoru ťahu motorov všetkými smermi poskytuje taký stupeň manévrovacích schopností, ktorému sa blíži len MiG-35. Su-35S, napriek svojím relatívne nízkym prevádzkovým nákladom a vysokým výkonom, je v nevýhode v porovnaní so stíhacími lietadlami z nižšej, strednej kategórie lietadiel akými sú napríklad ruský MiG-35 alebo francúzsky Dassault Rafale, ktorých prevádzkové náklady sú výrazne nižšie. Navonok sa teda zdá, že Su-35S ako lietadlo z vyššej kategórie je menej vhodný pre zaradenie do pôvodného tendra MMRCA.

Podľa informácie portálu DefenceAviationPost však Rusko spojilo návrh výroby 114 kusov stíhacích lietadiel Su-35 v Indii súčasne s možnosťou modernizácie existujúceho parku viac ako 250 kusov indických Su-30MKI generácie 4+. V rámci uvedeného návrhu sa Rusi zaviazali poskytnúť viacero technológií vlastných lietadlu Su-35S, ktoré môžu byť použité pri modernizácii indických lietadiel Su-30MKI, čo napomôže výrazným spôsobom zlepšiť ich výkon. Týka sa to napríklad pohonných jednotiek ale aj  ďalších systémov, ktoré môžu byť integrované. Zvýši sa tým aj zameniteľnosť náhradných dielov a teda sa zjednoduší údržba a následne aj samotné celkové náklady na údržbu a prevádzku indických ťažkých stíhacích lietadiel – niečo, čo nedokáže ponúknuť žiaden iný uchádzač v tendri.

Ilustračné foto: Su-30MKI Indických vzdušných síl, zdroj: topcor.ru / http://www.nellis.af.mil

Stojí tiež za povšimnutie, že taktiež americký portál MilitaryWatchMagazine sa zaoberal otázkou, ktoré stíhacie lietadlo by mohli Indovia uprednostniť – či to bude ruský Su-35 alebo americký F-15EX. Podľa expertov amerického portálu má americký stroj F-15EX nepatrne vyššiu prevahu v rýchlosti, ruský stroj Su-35 zas disponuje lepšími stealth vlastnosťami, no predovšetkým výkonnejším radarom Irbis-E, schopným vyhľadávať nepriateľské ciele vo vzdialenosti viac ako 400 km.

Zdroj: topcordefenceaviationpostmilitarywatchmagazine

Čína môže od Ruska kúpiť novú sériu Su-35

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov