Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký National Interest vysvetlil, prečo má Rusko reálne dôvody na obavy pred agresiou NATO

USA, 14. jún 2020 (AM ) – Rusko má dôvody na to, aby sa obávalo agresie NATO, veď v priebehu posledných storočí bola táto krajina vystavená vpádom zo strany Nemecka, Švédska, Poľska, Francúzska, a dokonca aj USA. Tento názor vyslovil v článku pre portál The National Interest americký publicista Peter Suciu.


 

Uviedol, že v súčasnosti môže väčšina Američanov pokladať hrozbu NATO voči Rusku za vymyslenú, Moskva však už dávno zaznamenáva vysokú úroveň vojenskej aktivity NATO pri svojich hraniciach.

Podľa názoru autora článku je Rusko po skončení studenej vojny a rozpade Sovietskeho zväzu v mnohých smeroch zraniteľnejšie v porovnaní s mnohými bývalými satelitmi vrátane Poľska, Maďarska a Rumunska a tiež Česka a Slovenska, ktoré sú teraz členmi NATO. Preto nie je divu, že Moskva posilňuje armádu a vojenské námorníctvo, usporadúva pravidelne vojenské cvičenia a vyvíja novú vojenskú techniku, okrem iného Tanky T-14 Armata a nadzvukové podvodné strely.

 

Náčelník Hlavnej operačnej správy Generálneho štábu Ozbrojených síl RF generálplukovník Sergej Rudskoj už skôr vyhlásil, že Moskva zaznamenáva vysokú úroveň aktivity Spojených štátov a ich spojencov v blízkosti ruských hraníc.

Podľa jeho slov sa v apríli a máji zvýšil počet letov amerických strategických bombardérov niekoľkonásobne. Diaľkové letectvo USA preletelo prvýkrát nad územím Ukrajiny. Takisto rastie aktivita NATO v Arktíde . Prvýkrát po skončení studenej vojny a, ako zdôraznili v Generálnom štábe OS RF, v predvečer osláv 75. výročia Víťazstva sa konalo v Barentsovom mori cvičenie oddielu bojových lodí zjednotených vojensko-námorných síl NATO.

 

NATO aj naďalej rozvíja infraštruktúru protiraketovej obrany v Poľsku a tiež modernizuje radar Globus 3 na severe Nórska, aby rozšírilo možnosti pozorovania vnútorných oblastí ruského územia. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyhlásil, že Rusko je susedom NATO a organizácia musí viesť s Moskvou dialóg okrem iného aj o otázkach kontroly zbrojenia.

 

.Gruzínska armáda naďalej prechádza na NATO štandardy – uprednostňuje útočné pušky M-4 pred ruskými konkurentmi. Video

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov