Sobotný štart lode Crew Dragon
Aktuality, Letectvo,

Začiatok konca štátneho monopolu vo vesmíre? Český analytik k úspechu lode SpaceX

Česko, 2.jún 2020 ( AM, Sputnik ) – V sobotu došlo k významnej udalosti v histórii americkej a tiež svetové kozmonautiky, píše k štartu lode Crew Dragon český bezpečnostný analytik Jaroslav Štefec.


 

“V čom spočíva historickosť letu? Rozhodne nie v tom, že by sa USA po dlhých 9 rokoch od ukončenia posledného letu raketoplánu Atlantis ‘vracali’ do vesmíru, ako sa nám pätolízačsky snažia vnútiť naše médiá, navyše spravidla s dodatkom, že sa ‘Amerika konečne zbavila závislosti od Ruska pri doprave kozmonautov na kozmickú stanicu ISS ‘, “píše Štefec na Facebooku.

Závislosť na Rusku, uvádza analytik, bola pre americkú vesmírnu agentúru NASA výhodná, pretože umožňovala s “relatívne veľmi malými nákladmi udržiavať aktuálne jediný zmysluplný program kozmických letov s ľudskou posádkou, a zároveň v pokoji vyvíjať novú kozmickú loď Orion, určenú k letom do vzdialenejších kútov slnečnej sústavy “. Navyše poznamenáva, že civilná kozmonautika v USA bola v poslednej dobe úspešná, vrátane misií na Mars či Jupiteru.

 

“Historickosť letu nespočíva ani v tom, že predstavuje reálne naplnenie snov o jednoduchých a lacných mnohonásobne použiteľných systémoch pre vynášanie ľudí do kozmického priestoru, s ktorým si pohrávali od počiatkov vývoja” kozmickej “raketovej techniky jej konštruktéri všetkých národností,” uvádza.

 

Sobotňajší úspech SpaceX  je podľa Štefeca prvým krokom k súkromnej exploatácii vesmíru a predznamenaním k strate štátneho monopolu v tejto oblastí.

 

“Že to vedenie USA veľmi dobre chápe, ukázal prezident Donald Trump celkom jednoznačne tým, že vyhlásil právo USA na komerčné využívanie Mesiaca bez ohľadu na medzinárodné zmluvy o neutralite jeho povrchu. A program ‘družicových vlakov’ Elona Muska ukázal, že americká vláda nemá ani v najmenšom v úmysle brániť súkromným kozmickým aktivitám spoločností ako je SpaceX, Boeing a ďalšie, “píše.

 

Podľa Štefeca svoju vesmírnu komerčnú činnosť začnú súkromné spoločnosti vysielaním turistov, a potom pokračujú v ťažbe surovín z planétok či meteoritov. “Využitie Mesiaca na seba zrejme nenechá dlho čakať, ale k Marsu je to zatiaľ ešte príliš ďaleko,” mysli si.

 

Varoval však, že mimo pozitívne aspekty, môže táto tendencia mať aj negatívny dopad.

“Rád by som veril, že u tohto zoznamu zostane, ale keď ono sa ponúka toľko ďalších možností! Napríklad kozmický terorizmus, ozbrojené súkromné ​​základne na Mesiaci a Marse, útočné kozmické prostriedky brániace ťažobným tímom na planétkach  … Pomaly nás začína doháňať budúcnosť, doteraz popisovaná výhradne v knižkách slávnych i menej známych autorov sci-fi. Chcel by som veriť, že na prospech všetkého ľudstva, ale bojím sa, že ‘Amerika first’ túto nádej opäť prekazí, “uzavrel.

 

Rusko je proti privatizácii Mesiaca

Predtým šéf ruskej štátnej korporácie Roskosmos Dmitrij Rogozin  vyhlásil , že Rusko nedovolí Spojeným štátom privatizovať Mesiac.

“V každom prípade nepripustíme privatizáciu Mesiaca kýmkoľvek. Odporuje to medzinárodnému právu, “povedal Rogozin v prenose rádia Komsomoľskaja pravda.

 

Jeho komentár súvisí s nedávnym výnosom amerického prezidenta Donalda Trumpa o práve Američanov na ťažbu kozmických zdrojov. Hlava Bieleho domu takisto nariadila prerokovať s ďalšími krajinami dohodu o využití, prieskume a ťažbe prírodných zdrojov na Mesiaci a iných kozmických telesách.

 

Rusko nedovolí USA privatizovať Mesiac, vyhlásil šéf Roskosmosu

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov