©sputnik
Aktuality, Letectvo,

Raketa Falcon 9 s dvoma americkými astronautmi na palube odštartovala do vesmíru – historický úspech súkromnej kozmonautiky. Video

USA, 31.máj 2020 ( AM ) – Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX s dvoma americkými astronautmi NASA na palube kozmickej lode Crew Dragon sa vypravila na Medzinárodnú kozmickú stanicu (ISS). Jej štart bol vysielaný na webových stránkach SpaceX. Štart rakety sa uskutočnil až na druhý pokus. Pôvodne bol totiž naplánovaný na stredu 27. mája, ale kvôli zlému počasiu bol zrušený.


 

Ide o prvý let s posádkou v USA od roku 2011 a prvý kozmický let súkromnej spoločnosti s ľuďmi na palube. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že v posledných deviatich rokoch americkí astronauti k cestám do kozmu nelietali z USA v amerických strojoch, ale z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane na ruských vesmírnych lodiach. Táto misia tak má veľký význam pre budúcnosť letov s posádkou do vesmíru, ale aj pre stratégiu NASA v rámci spolupráce so súkromnými spoločnosťami.

 

 

Pokiaľ ide o posádku, na palube kozmickej lode Crew Dragon sa nachádza Bob Behnken a Douglas Hurley, ktorý je zároveň veliteľom lode. Hlavnou úlohou bude dokončiť testovanie lode Crew Dragon. Astronauti tak na obežnej dráhe vyskúšajú napríklad manuálne ovládanie lode a rad ďalších testov. Potom sa pripoja k  Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS, tu by mala loď zakotviť v nedeľu. Všetko by pritom malo prebehnúť v automatickom režime. Zatiaľ však nebol stanovený termín, kedy dôjde k návratu astronautov na Zem. Dvojica Američanov by tak vo vesmíre mohla stráviť jeden až štyri mesiace, pričom doba ich pobytu sa bude odvíjať hlavne od toho, ako budú fungovať solárne panely Crew Dragonu.

 

NASA spolupracuje na pilotovaných letoch so spoločnosťami SpaceX a Boeing, z ktorých každá vytvorila a otestovala svoju vlastnú kozmickú loď v bezpilotnom režime. Úspešná misia SpaceX s posádkou jej umožní dostať sa ďaleko vpred v preteku s Boeingom. Okrem toho ak misia zožne úspech, dostane loď Crew Dragon oficiálne schválenie od NASA pre dopravu astronautov do vesmíru . To by podľa mnohých mohlo znamenať aj začiatok doby vesmírnej turistiky.

 

“Toto je začiatok súkromných letov do vesmíru. Spoločnosti ako SpaceX a Boeing budú mať možnosť vyrábať ďalšie stroje a dopravovať do vesmíru okrem astronautov NASA aj súkromné ​​osoby, “povedal senior poradcu vo SpaceX a bývalý astronaut NASA Garrett Reisman.

 

Elon Musk dáva dôraz na opätovné využívanie častí rakiet. Aj v tomto prípade prvý stupeň rakety Falcon 9 bezpečne pristál na plávajúcej plošine firmy SpaceX.

 

Bude za desať rokov stála základňa na Mesiaci? Video

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov