© Sputnik
Aktuality, Letectvo,

Čína má problém s dôkladnou ochranou ruských leteckých motorov pred kopírovaním

Čína, 26.máj 2020 ( AM, Inforuss ) Rusko prišlo s mimoriadne účinným systémom ochrany svojich leteckých motorov pred kopírovaním zo zahraničia. Nie je žiadnym tajomstvom, že letecké motory sú slabou stránkou Číny. Krajina sa zatiaľ nenaučila, ako vytvoriť pohonné jednotky, ktoré by mohli konkurovať za rovnakých podmienok s ruskými a americkými partnermi. ČĽR neváha nakupovať vojenské lietadlá od zahraničných výrobcov, najmä z Ruskej federácie. V tejto súvislosti vyvstáva otázka, ako Rusi chránia svoje duševné vlastníctvo pred kopírovaním.


 

Čína prejavila veľký záujem o ruské motory AL-41F1S a vyjadrila želanie ich kúpiť. Moskva odpovedala, že ich bude predávať iba so stíhačkami Su-35. Čína má povesť štátu, ktorý si rád požičiava technológie iných krajín. V tejto súvislosti ruskí inžinieri pripravili niekoľko zložitých prekvapení pre tých, ktorí sa snažia ukradnúť ich nápady. Tvrdí sa, že nie je možné dostať sa do „srdca“ motora bez jeho poškodenia. Je ukryté takým spôsobom, že je takmer nemožné sa tam dostať. Okrem toho treba mať na pamäti, že výroba leteckých pohonných jednotiek je taký zložitý proces, že aj triviálne kopírovanie bude trvať veľmi dlho. Nie každý môže vytvoriť kvalitnú kópiu.

 

Úprimná vďaka, Ukrajina – Číňania ďakujú Kyjevu za predaj vojenských technológií

 

Čína sa zároveň usiluje znížiť svoju závislosť od ruskej technológie, investuje sa veľa peňazí do vývoja motorov a ich jednotlivých komponentov. Peking chce tiež využiť svoj civilný letecký priemysel ako odrazový mostík pre vojenský rozvoj. Nemecko nedávno oznámilo svoju pripravenosť kúpiť čínske lopatky turbín, ktoré sú v mnohých ohľadoch lepšie ako nemecké vzory. Väčšina týchto výrobkov sa vyrába na základe patentov nemeckých spoločností, ktoré predtým získala ČĽR.

Stanislav Blochin

 

Vytláčanie Číny zo svetového trhu so zbraňami: Američania hrozia ekonomickými sankciami krajinám, ktoré nakupujú či plánujú nakupovať čínske zbrane

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov