© Sputnik / Grigoriy Sisoev
Aktuality, Pozemná technika,

Ruské ministerstvo obrany ukončuje vývoj obrneného vozidla Tajfun-VDV

Rusko, 4.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Odborníci ruských vzdušných výsadkových vojsk ukončujú vývoj chráneného vozidlá špeciálneho určenia Tajfún-VDV, oznámili v departmente informácií a hromadných komunikácií Ministerstva obrany RF.


“Vo vzdušných výsadkových vojskách končia skúšobné a konštrukčné práce na chránenom vozidle špeciálneho určenia pre padákový výsadok Tajfún -VDV,” uvádza sa v správe.

V najbližšej dobe začnú projektanti úradné skúšky prototypov, a potom budú odborníci uvažovať o tom, či môže byť Tajfún zaradený do výzbroje vzdušných výsadkových vojsk. Konštruktéri zavrhli rámovú konštrukciu v prospech schémy “nosný obrnený trup” s inštaláciou všetkých agregátov na jeho závesoch. Toto riešenie umožnilo značne znížiť hmotnosť. Pancier zaisťuje výsadkárom vnútri balistickú ochranu piatej triedy. Všetky sedadlá sú antitraumatické, medzi nimi sú pripevnené osobné zbrane. Podľa slov konštruktérov obstojí Tajfun-VDV pri výbuchu do 6 kg tritolu pod kolesom a do 4 kg pod podlahou.

 

Tajfún-VDV je vybavený výkonným motorom o sile 350KW KamAZ-650.10-350, s automatickou prevodovkou a nezávislým hydropneumatickým odpružením. Obrnené vozidlo s hmotnosťou 13,5 tony dokáže vyvinúť na ceste rýchlosť až 100 km za hodinu, zvládne tridsaťstupňové stúpanie a vodnú prekážku o hĺbke 1,9 metra. Hlavná vymoženosť spočíva v univerzálnosti a schopnosti plniť rôzne úlohy.

 

Tajfún-VDV je základné vozidlo pre montáž rôznych systémov zbraní a dopravu jednotiek výsadkárov, ktoré nie sú vybavené výsadkovými bojovými vozidlami a obrnenými transportérmi BTR-D. Týchto jednotiek je veľa: delostrelecké, protitankové, granátometné, guľometné pod. Toto vozidlo môže tiež ťahať mínomety alebo kanóny, húfnice D-30, ktoré majú vo výzbroji výsadkári. Je to univerzálny podvozok. Dajú sa na neho namontovať tiež komunikačné a riadiace zariadenia, aby sa dal použiť ako veliteľsko-štábne vozidlo, a tiež systémy rádioelektronického boja. Tieto vozidlá môžu takisto použiť jednotky bezpilotných lietadiel, ktoré tiež majú vo výzbroji výsadkári.

Rusi predstavili nový obrnený VPK Ural

 

Nové ruské viacúčelové obrnené vozidlo VPK-Ural, ktoré prekonáva predbežné skúšky, bolo v marci prvýkrát dodané zahraničnému zákazníkovi. Oznámil to generálny riaditeľ podniku, ktorý túto techniku projektuje, teda Vojensko-priemyselná spoločnosť ( VPK), Alexander Krasovickij.

 

“Vozidlo už absolvuje predbežné skúšky, a viac než to – jeden kus sme už predali do zahraničia . Na žiadosť zákazníka sme ho trochu zmenšili – na osemčlennú posádku, “povedal Krasovickij.

Podotkol, že vozidlo VPK-Ural je v mnohom unifikovaný s iným produktom spoločnosti, obrneným vozidlom Atlet (ďalší vývoj viacúčelových obrnených vozidiel 4×4), pritom je VPK-Ural lacnejšie ako tento nádejný model.

 

“Veľká pozornosť bola venovaná unifikácii. Pri pohľade na Atléta a VPK-Ural, uvidíte, že predné a zadné dvierka sa dajú navzájom vymeniť, rovnako ako aj čelné sklá – ľavé a pravé. Všetky bočné okná a okná vo dvierkach vozidlá sú navzájom vymeniteľné. Viac než to: všetky dvere z Atléta sa dajú namontovať na VPK-Ural , “povedal.

 

Vozidlo s hmotnosťou 14,5 tony je určené pre 12 ľudí. Je vybavené domácim turbodieselovým motorom JAMZ-536 s výkonom 360 konských síl. VPK-Ural môže vyvíjať rýchlosť až 100 kilometrov za hodinu. Protimínová ochrana tohto vozidla vydrží explóziu výbušného zariadenia o sile 6 kg TNT.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov