© Sputnik
Aktuality, Pozemná technika,

Čínske systémy PVO S-400 prvýkrát zachytené na videu

Čína, 25.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Na internete sa prvýkrát objavilo video streľby systému S-400 patriacemu Číne. Na YouTube bolo zverejnené video, na ktorom je zachytená streľba ruských systémov protivzdušnej obrany S-400 Triumph dodávaných do Číny. Video je venované 70. výročie vzniku prvého práporu protivzdušnej obrany dobrovoľného kontingentu Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády v Kórei.


 

Uvádza sa, že Rusko dodalo do Číny dve plukové sady systémov protivzdušnej obrany S-400 Triumph . V dôsledku toho sa Čína stala prvým zahraničným vlastníkom týchto ruských systémov. Testovacie streľby S-400 na čínskom území boli úspešná:

 

S-400 Triumf je moderný protivzdušný raketový systém stredného a dlhého doletu. Je určený na likvidáciu lietadiel, rakiet s plochou dráhou letu a balistických rakiet, vrátane stredného doletu, ale môže byť tiež použitý proti pozemným objektom. Jeho dolet je 400 km a rakety dokážu zostreliť cieľ vo výške až 30 km.

 

Po mnoho rokov sú S-400 predmetom debát svetových médií kvôli kontraktom na dodávky týchto systémov, ktoré podpísalo Rusko s Indiou, Tureckom a Čínou.

 

USA varujú

Varovanie kvôli komplexom S-400 prišlo zo strany USA . Na konci januára totiž americké ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo varovania pre New Delhi, aby India ešte raz zvážila nákup ruských protivzdušných systémov S-400. V opačnom prípade budú čeliť hrozbe vo forme amerických sankcií.

Na otázku ohľadom indických krokov smerovaných na obstaranie ruských S-400 odpovedal vysoko postavený činiteľ amerického ministerstva zahraničných vecí, že táto krajina nie je nijako osobitne chránené zo strany USA. Washington sa v minulosti tiež vyhrážal sankciami Turecku kvôli týmto ruským zbraniam. Uviedol, že indická vláda vie, že existuje nebezpečenstvo sankcií.

 

Potom však ihneď vyhlásil, že neexistuje žiadna “automatická aplikácia” sankcií na Indiu. Sankcie sú podľa jeho slov aplikované po špecifickom zvážení každého prípadu a teoreticky by mohli byť upravené tak, aby boli “menej škodlivé”.

 

India trvala na tom , aby mohla rozhodovať o svojich nákupoch zbraní sama. Minister zahraničných vecí Indie v novembri minulého roka vyhlásil, že Dillí “sa nenechá ovplyvniť inými krajinami vo veci toho, čo robí v oblasti národnej bezpečnosti a obrany”.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov