© Sputnik / Vladimir Sergeev
Aktuality, Bezpečnosť,

NATO si narobilo do gatí? Americká vplyvová organizácia v Bulharsku chce zastaviť dodávku ruského systému Pancir S1 do Srbska

Bulharsko, 20. februára 2020 (zdroj: Sputnik ) – Rusko do konca týždňa dodá Srbsku prvý zo šiestich protivzdušných systémov Pancir S1, zaznelo v bulharskej Atlantickej rade. Organizácia vyjadrila znepokojenie ohľadom toho, že dodanie týchto zbraní opäť prebehne cez bulharský vzdušný priestor.


 

Lietadlo poletí cez vzdušný priestor Bulharska? (…) A bolo udelené povolenie? Ak áno, tak na akom základe? Podľa procedúry musí ministerstvo zahraničných vecí odsúhlasiť svoje rozhodnutie s ministerstvom obrany a ministrom dopravy. Čo odpovedali tieto ministerstvá? ” Objavilo sa na Facebooku Atlantickej rady.

Organizácia opäť vyzvala, aby nebola urobená “strategická chyba” vo veci prepustenia ruských zbraní do Srbska.

 

“Pochopili sme lekciu potom, čo bola urobená strategická chyba, kedy v roku 2019 boli prepustené ruské systémy S-400 do Srbska?” Pýtala sa organizácia.

 

 

Atlantická rada počas minulého roka opakovane vyjadrovala znepokojenie kvôli tomu, že Srbsko použilo ruské S-400 počas cvičenia s názvom Slovanský štít. Podľa názoru organizácie sa Bulharsko vďaka tomu ocitlo v zóne dosahu tohto systému. Atlantická rada tiež navrhla premiérovi krajiny Bojkovi Borisovi, aby so svojím americkým náprotivkom prerokoval umiestnenie systémov Patriot na území Bulharska v rámci posilnenia pozícií NATO na juhovýchode Európy.

Čestný sprievod ruského ministra obrany

Na YouTube kanáli ruského ministerstva obrany sa pred niekoľkými dňami objavilo video, na ktorom eskorta zo stíhačiek MiG-29 srbského letectva privítala a odprevadila lietadlo ministra obrany Ruska generála armády Sergeja Šojgu na ceste do Belehradu. Písali sme o tom tu.

 

 

Zábery boli natočené z paluby ruského lietadla. Na zázname je vidieť, ako skupina stíhačiek MiG-29 letí v blízkosti stroja hlavy ruského ministerstva obrany.

 

Koncom januára začali Moskva a Belehrad realizovať zmluvu na dodávku ruských systémov Pancir-S1. Samotný dokument bol podpísaný minulý rok. Srbsko kúpi z Ruska nie jeden komplex, ako bolo pôvodne plánované, ale batériu, ktorá zahŕňa šesť Pancir-S1.

 

Srbský prezident tiež prehovoril o želaní kúpiť ruský systém protivzdušnej obrany S-400. Iracké úrady nedávno prišli s podobným zámerom, vo Washingtone vďaka tomu vyvolali nespokojnosť. Američania samozrejme obratom sľúbili nové sankcie.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov