MiG-31 Kazašských obranných vzdušných síl. Foto: theaviationist/DefPost/Scramble magazine
Aktuality, Letectvo,

Dramatické videá zobrazujúce kazašský MiG-31 v plameňoch, posádka stíhačky sa stihla katapultovať

 


Kazachstan, 21.apríl 2020 ( AM, theaviationistdefpost ) – 16. apríla 2020 bolo náhodnými svedkami zachytené na videu ťažké záchytné stíhacie lietadlo Kazašských obranných vzdušných síl a protivzdušnej obrany, MiG-31, ako v plameňoch dopadá na zem vo vidieckej oblasti neďaleko leteckej základne v Karagande, Kazachstan. Stíhacie lietadlo vykonávalo plánovaný rutinný let v rámci prípravy bojových úloh. Obaja členovia posádky na palube lietadla, pilot a zbraňový operátor, sa podľa dostupných správ v stanovisku z Ministerstva obrany Kazachstanu stihli katapultovať, hoci ich aktuálny zdravotný stav zatiaľ nie je známy. Na ďalšom videu sú vidno oblaky dymu, ktoré vznikli po dopade lietadla na zem.

Zverejnené videá očitých svedkov naznačujú predbežne neznámu technickú poruchu na motore lietadla, ktorá sa navonok prejavila plameňmi. Oficiálne vysvetlenie príčiny zatiaľ oznámené nebolo.

„Nehoda sa stala južne od letiska Sary-Arka v Karagande. Krátko po vzlete prepukol na jednom z motorov oheň. Posádka stíhacieho lietadla obdržala rozkaz opustiť kokpit. Príkaz vykonala vzápätí po tom, ako stihla nasmerovať stíhačku do polí, mimo obydlí, aby tak v čo najväčšej miere eliminovala riziko ohrozenia civilného obyvateľstva. Obaja členovia posádky sú nažive,” uvádza sa v správe Ministerstva obrany Kazachstanu.

Podľa ďalších správ na miesto nehody stíhačky takmer okamžite dorazili záchranné jednotky, a minister obrany Kazachstanu zároveň neodkladne nariadil vyšetrovanie incidentu.

Kazašské obranné vzdušné sily, ako jediný zahraničný užívateľ mimo Ruska, prevádzkujú ťažké záchytné stíhacie lietadlá MiG-31B (v kóde NATO Foxhound), ktoré zdedili ešte z čias ZSSR, v počte približne 21 až 32 kusov. Nie je známe, koľko presne je z nich operačne spôsobilých, najčastejšie sa uvádza práve to nižšie číslo, teda 21 kusov. V roku 2007 bol podpísaný kontrakt s ruským leteckým výrobcom RSK-MiG v hodnote 60 miliónov amerických dolárov na modernizáciu 10 kusov kazašských stíhačiek MiG-31B do štandardu MiG-31BM, vďaka ktorej uvedené stíhacie lietadlá majú byť schopné niesť/navádzať pokročilejšie, radarom riadené strely typu vzduch-vzduch, ako sú napríklad strely R-77 a R-33. V tejto súvislosti nie je známe, nakoľko bol spomínaný program modernizácie úspešný, resp. či toto konkrétne stíhacie lietadlo z havárie z minulého týždňa bolo súčasťou tohto modernizačného programu.

Stíhacie lietadlo, ktoré minulý týždeň postretla nehoda vo vzduchu, bolo dislokované na 610. leteckej základni, na letisku Sary-Arka v Karagande, v severovýchodnej oblasti Kazachstanu.

Záchytné stíhacie lietadlo MiG-31 je nadzvukové stíhacie lietadlo vyvinuté v 70. rokoch 20. storočia pre sovietske vzdušné sily ako náhrada za podobne koncipované lietadlo MiG-25 (v kóde NATO Foxbat). Tak ako bol MiG-25 jedným z najrýchlejších vojenských lietadiel vo svojej dobe (rýchlejšie bolo len americké prieskumno-výzvedné lietadlo SR-71 Blackbird), tak i MiG-31 vládne na nebi, dnes však už ako bezkonkurenčne najrýchlejšie (stíhacie) lietadlo na svete.

Pred nedávnom Vzdušné a kozmické sily RF modernizovali časť svojej flotily lietadiel MiG-31BM/BSM na verziu MiG-31K, a po novom tak tieto ultravýkonné stíhačky disponujú schopnosťou niesť a navádzať hypersonické strely Ch-47M2 Kinžal a dokonca sú schopné vypúšťať malé družice na obežnú dráhu Zeme. Podľa Ministerstva obrany RF sa očakáva, že tieto lietadlá zostanú v službe minimálne do roku 2030, resp. dlhšie, a s podobnou dobou zotrvania v službe sa počíta aj pri lietadlách MiG-31 v Kazašských obranných vzdušných sílách.

Prečo USA nakupujú ruské raketové motory? Šéf americkej spoločnosti prezradil dôvod

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov