Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Rusko začalo s vývojom nového stíhacieho lietadla

Rusko, 17.apríl 2020 ( AM ) – Rusko vytvorilo novú operačnú taktickú leteckú platformu, ktorá bude slúžiť ako základ pre novú ľahkú stíhačku. Zjednotená letecká korporácia (OAK ) – súčasť ruskej korporácie Rostec, oznámila v tlačovej správe, že začala prieskum za účelom vývoja nového modelu pre operatívne taktické letectvo.


 

Koncom minulého roka si korporácia MiG objednala výskum pod názvom “Aerodynamické výpočty ľahkého viacfunkčného frontového lietadla s dvojmotorovou schémou, v porovnaní so zahraničnými analógmi” na roky 2020-2025.” Príslušná informácia bola zverejnená na portáli štátnych nákupov. Cena zákazky bola odhadnutá na štyri milióny rubľov.

 

Ruské konzorcium zjednoteného letectva (OAK) oznámilo, že začalo s projektom novej ľahkej stíhačky, podľa spoločnosti OAK už výrobca lietadiel MiG zverejnil objednávku na aerodynamický výpočet ľahkého viacúčelového dvojmotorového lietadla na oficiálnej webovej stránke obstarávania.

 

„Vykonávame štúdie a projekčné práce. To okrem iného znamená vývoj nových platforiem pre operatívne taktické letectvo. Tieto projekty budú predstavovať budúci pracovný program pre strojárske firmy Suchoj a Mikojan (MiG) s cieľom založiť vojenskú leteckú divíziu OAK, “uviedla tlačová služba.

 

Niektorí odborníci sa však domnievajú, že budúci ľahký bojovník musí mať jeden motor.

“Nový ľahký stíhací stroj prvej línie musí byť jednomotorový a musí si nájsť svoje miesto medzi MiG-35 a Jak-130. “-  uviedol ruský vojenský expert Viktor Murachovskij, ktorý komentoval oznámenie OAK.

 

„Vidíme, že MiG-35 sa dá v porovnaní so zahraničnými ľahkými stíhacími lietadlami ťažko nazvať ľahkým stíhačom. Skôr súperí s Su-35. Nové operačné taktické lietadlo by malo byť s jedným motorom a malo by byť v medzere medzi MiG-35 a Jak-130, “uviedol expert.

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov