CZ-75 P-01
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Zvládnu české zbrane pandémiu koronavírusu?

Česko, 11.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Dočasne uzavreté hranice sú dobrou správou pre našu bezpečnosť. Pre bezpečnosť možno, pre zbrane menej. Českí výrobcovia zbraní a vojenského materiálu z izolácie republiky nemajú radosť. Sú totiž závislí na exporte. A ten teraz čelí celej rade prekážok.


 

Začnime kupeckými počtami. Export zbraní a vojenského materiálu z Českej republiky vlani vzrástol podľa odhadu Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu na 17 až 18 miliárd korún. To je viac ako v roku predchádzajúcom. V roku 2018 export zbraní a vojenského materiálu predstavoval 14 miliárd korún, o rok skôr 15,1 miliardy. Kam sa českým zbrojárom najlepšie vyváža?

 

V roku 2018 najviac české spoločnosti exportovali do susedných krajín, Spojených štátov, Vietnamu, Brazílie a krajín Blízkeho východu. A to bude platiť aj pre rok vlaňajší.

Koronavírus útočí na české zbrane

Čo tento rok? Ten bude úplne jednoznačne ovplyvnený Koronavírusovou krízou. Dopyt po zbraniach nespadol k nule. V niektorých krajinách naopak vystrelil prudko nahor. Trebárs v Spojených štátoch sa ľudia vyzbrojujú vo veľkom. Obávajú sa chaosu. A ruku na srdce, v New Yorku k tomu nie je ďaleko.

 

Je tu však iný problém. Nezvyčajný, ale podstatný. A na neho upozorňujú českí zbrojári. Žiadajú vládu, aby aspoň ich obchodným zástupcom a technikom umožnila cestovať za zákazníkmi do zahraničia.

 

“Firmy z 90 percent vyvážajú a uzatvorenie hraníc za súčasnej situácie chápu. Uvítali by ale výnimku pre obchodné rokovania. Samozrejme pri dodržaní dvojtýždennej karantény po návrate, ” povedal denníku E15 šéf Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu Jiří Hynek. Výnimka by podľa Hynka platila aj pre rokovania obchodných partnerov z cudziny v Česku. “Nemožno úplne zakázať cestovať do zahraničia, pretože to vážne ohrozí rozpracované kontrakty. Kvôli zatvoreným hraniciam ich môžeme čoskoro stratiť, “dodal.

 

Hranice pritom zostanú uzavreté aj naďalej. Najmenej do 30. apríla. Poslanecká snemovňa si na utorkovom zasadnutí odhlasovala, že práve do tohto dňa predĺži vládou vyhlásený núdzový stav. Zmena režimu pre cezhraničných pracovníkov sa spomínaného problému zbrojárov netýka.

 

Denník E15 sa opýtal ťahúňov zbrojného priemyslu, ako zvládajú situáciu vzniknutú z vyčíňania pandémie koronavírusu. Česká zbrojovka Group zaviedla hygienické a bezpečnostné opatrenia. A podniká aj opatrenia, aby sa výroba nezastavila. Ďalšia spomínaná firma Vlašimská munička Sellier & Bellot mierne znížila produkciu.

Informácie z prvých rúk

O vplyve pandémie koronavírusu na českých zbrojárov hovoril Jan Skalický, predseda Asociácie výrobcov a predajcov zbraní a streliva.

“Nepoznáme konečný dopad epidémie koronavírusu ani v národnom a ani v globálnom pohľade. Epidémia bude celosvetovo stáť veľa peňazí a vlády budú nútené k úsporám. To by mohlo ovplyvniť hospodárske výsledky našich producentov a obchodníkov, ako z pohľadu štátnych zákaziek tak predaja súkromným zákazníkom, ktorých sa vládne úspory nepochybne dotknú tiež, “uvádza.

“Bez ohľadu na epidémiu koronavírusu sú niektoré naše firmy tvrdo postihnuté konaním ministerstva zahraničia, ktoré je jedným z miest, ktoré sa vyjadrujú k žiadostiam o vydanie licencie (či už podľa zák. 38/1994 Zb. (Vojenský materiál) alebo 228/2005 Sb . (civilné zbrane). Jedná sa o vývoz repasovaného materiálu, pre ktorý už v Českej republike nie je použitím, ale napríklad aj dovoz civilných zbraní z krajín EÚ. Teda vnútorný obchod podľa práva EÚ! Prečo MZV takto poškodzuje záujmy našich firiem i Českej republiky, možno len špekulovať, každopádne z tohto excesu MZV sa radujú firmy z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, ktoré dopyt uspokoja namiesto nás. Situácia bola už aj medializovaná v mainstreamových médiách, “hovorí renomovaný expert.Ako koronavírus ovplyvňuje český zbrojný priemysel? Kladne, rastom objednávok? Alebo negatívne, poklesom dopytu?

 

“Na medzinárodné hodnotenie vplyvu je skoro. Medzinárodné obchodné prípady nevznikajú zo dňa na deň, ide o cieľavedomú, dlhodobú činnosť spojenú s potrebou získania potrebných licencií. Viac o vplyve krízy budeme vedieť tak za pol roka. Pokiaľ ide o vnútorný trh, tak vplyv je jednoznačne negatívny, obchody sú zatvorené a strelnice pre výcvik a športovú streľbu tiež. U nás je obstaranie zbrane viazané na pomerne zložitý proces získania zbrojného preukazu a následne v prípade zbraní kategórie B (vhodné pre obranu) i príslušného povolenia. Aj činnosť polície je v súvislosti s krízou utlmená, skúšky žiadateľov o ZP z epidemiologických dôvodov neprebiehajú, “hovorí pán Skalický.

Čím sa líši USA od Česka?

Zmení sa štruktúra vývozu vojenského materiálu? Trebárs kvôli dopytu po ochranných prvkoch ako sú respirátory alebo protichemické obleky?

“Materiál, s ktorým sa teraz na účely zvládnutia epidémie obchoduje, má civilný charakter. Do budúcnosti možno očakávať diskusiu na tému vytvorenia určitých kapacít na výrobu tohto materiálu na území republiky, tak aby z bezpečnostného pohľadu nebola závislá na importe, ktorý je realizovaný (globálne) v Čínskej ľudovej republike, “myslí si expert.

Na záver sme sa nemohli nespýtať na trend, ktorý je vidieť v USA. Dá sa očakávať, že aj v Česku stúpne kvôli koronavírusu dopyt po zbraniach?

 

“Nemyslím si to. Česká republika je stále bezpečnou krajinou a ani v rámci krízového stavu nedošlo k takým excesom, ktoré by v obyvateľstve vyvolali zvýšenú potrebu ozbrojenia sa za účelom ochrany života. Je skôr možné, že v rámci finančných dopadov dôsledkov krízy dôjde k zníženiu predaja najmä streliva – ľudia jednoducho nebudú mať toľko peňazí na svoje športové aktivity, ako predtým, “hovorí predseda Asociácie výrobcov a predajcov zbraní a streliva Jan Skalický.

 

Recenzia: DAN WESSON DWX

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov