©MO SR
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana, Letectvo,

Armádny vrtuľník Black Hawk prepravil vzorky z rómskych komunít do laboratória

Slovensko, 7.apríl 2020 ( AM, MO SR ) – Profesionálni vojaci z Vrtuľníkového krídla v Prešove prepravili vojenským viacúčelovým vrtuľníkom UH-60 M Black Hawk do laboratória v Trenčíne vzorky, ktoré boli odobraté obyvateľom rómskych komunít v uplynulých dňoch v súvislosti so šírením vírusu COVID-19. V rámci druhého prevozu prepravili celkovo 29 výterových vzoriek z Fiľakova a Jelšavy.


 

©MO SR

 

„Som veľmi rád, že našu novú leteckú techniku – vrtuľníky Black Hawk, môžeme využiť práve v týchto časoch, na pomoc a v prospech občanov Slovenska. Aj vďaka nej vieme zabezpečiť prepravu zdravotníckeho materiálu vrátane výterových setov a následne aj ich odobratých vzoriek efektívne, čim prispievame k urýchleniu celého procesu testovania,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Ako doplnil, ozbrojené sily sú pripravené naďalej plniť požiadavky ústredného krízového štábu, ako aj úlohy v rámci domáceho krízového manažmentu, a to 24 hodín denne, 7 dni v týždni.

 

©MO SR

 

V súčasnosti je na pomoc Ústrednému krízovému štábu SR celkovo nasadených takmer 400 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Na odberoch vzoriek v rómskych komunitách sa aktuálne zúčastňuje do 200 profesionálnych vojakov. Vojaci zároveň plnia asistenčné úlohy na viacerých hraničných priechodoch, či v nemocniciach. Na hladký priebeh celej aktivity dohliadajú odborníci na civilno-vojenskú spoluprácu Síl pre špeciálne operácie, pričom samotné testovanie realizuje zdravotnícky personál Úradu hlavného lekára OS SR.

 

Ozbrojené sily SR budú na základe požiadaviek Ústredného krízového štábu SR aj v nasledujúcich dňoch pokračovať v testovaní v ďalších marginalizovaných komunitách, pričom celkovo plánujú tieto odbery realizovať v rámci 33 rómskych komunít.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov