sana
Aktuality, Bezpečnosť,

Armáda USA naďalej zásobuje teroristov – premiestnili svoju techniku z Iraku do Sýrie

Sýria, 7.apríl 2020 ( AM ) – V rámci neustáleho porušovania medzinárodného práva americké okupačné sily zaviedli do Sýrie nový konvoj nákladných automobilov s logistickým vybavením smerujúci k ich ilegálnym základniam a okupačným miestam v regióne Al Jazeera. Miestne zdroje uviedli, že konvoj amerických 35 nákladných vozidiel vstúpil do Iraku z provincie Hasek cez nelegálny hraničný priechod Al-Walid v Al-Yarubiya, z ktorého väčšina smerovala na nezákonné letisko Kharab Al-Jir v Al-Malikiya.


 

Konvoj 35. nákladných vozidiel, ktoré patria americkej armáde, dorazil z Iraku do provincie Hasaka na základňu Kurskuk Tel-Baidar. Informuje o tom sýrsky štátny televízny kanál Al-Akhbar.

Podľa kanála dorazilo z Iraku cez kontrolný bod Al-VAIDA do provincie Hasaka “konvoj nákladných vozidiel s technikou a zariadením a s cisternami”. Ozbrojené sily USA naďalej ovládajú časť severovýchodného územia Sýrie za pomoci svojich zástupných arabsko-kurdských ozbrojených síl.

 

Hlavné sily americkej armády sú sústredené okolo ropných a plynových polí v provincii Hasaka a Dajr az-Zaur. Sýrske orgány opakovane vyhlásili, že prítomnosť ozbrojených síl USA na území SAR je porušením zvrchovanosti krajiny s cieľom násilného dobývania prírodných zdrojov.

Generálplukovník Alexander Fomin, námestník ruského ministra obrany, oznámil, že Spojené štáty rozkrádajú ropné zdroje Sýrie a pomocou sankcií sa snažia zničiť jej ekonomiku. “USA drzo rozkrádajú národné útroby republiky. Pritom zakazujú import energetických nosičov do tejto krajiny. Je to v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom a hraničí s krutosťou a neľudskosťou, “povedal.

 

Dodal, že Sýria potrebuje nutne humanitárnu pomoc a Rusko tak vyzýva celý svet, aby sýrskemu ľudu túto materiálnu pomoc poskytol. Dodal, že západné štáty poskytnúť pomoc sýrskemu ľudu nemienia, smerujú k ekonomickému zničeniu skrz rozvetvený systém sankcií. Ministerstvo obrany predtým neraz vyhlásilo, že USA pašujú  sýrsku ropu do iných krajín, a že konvoje ochraňujú súkromné americké vojenské spoločnosti a špeciálne vojenské jednotky.

V tejto súvislosti pripomeňme správu z konca marca o tom, že Spojené štáty plánujú na pozadí pandémie koronavírusu odovzdať sýrskym militantom dodávky pod rúškom humanitárnej pomoci pre utečenecký tábor Rukbán. S touto informácií prišli medzirezortné koordinačné štáby Ruska a Sýrie. Poznamenali tiež, že takzvaná administratíva táboru zintenzívňuje informačno-propagandistickú kampaň s cieľom upozorniť svet na “kritickú” situáciu miestnych obyvateľov a potrebu medzinárodnej pomoci v núdzi, aby sa zabránilo “humanitárnej katastrofe”. V štábe uviedli, že Rusko a Sýria prijali a budú naďalej prijímať všetky potrebné opatrenia na to, aby utečenci z Rukbánu boli prepustení a evakuovaní do svojich domovov.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov