©sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko a Sýria informovali o amerických plánoch doviezť do Rukbanu dodávky materiálu pre islamských militantov

Sýria, 28. marca 2020 ( Sputnik ) – Medzirezortný koordinačný štáb Ruska a Sýrie oznámil, že Spojené štáty plánujú na pozadí pandémie koronavírusu odovzdať sýrskym militantom dodávky pod rúškom humanitárnej pomoci pre utečenecký tábor Rukban.


 

“Americká strana sa cynicky snaží využiť situáciu s rozšírením koronavírusu a vyvíja tlak na vedenie OSN, aby pod rúškom dodávok prostriedkov na diagnostiku infekcie do utečeneckého tábora Rukban doviezla, humanitárne ‘dodávku na podporu kontrolovaných militantov,” uvádza sa vo vyhlásení.

 

Vo štábe vyhlásili, že takzvaná administratíva táboru zintenzívňuje informačno-propagandistickú kampaň s cieľom upozorniť svet na “kritickú” situáciu miestnych obyvateľov a potrebu medzinárodnej pomoci v núdzi, aby sa zabránilo “humanitárnej katastrofe”.

Vo vyhlásení sa zdôrazňuje, že humanitárne problémy Rukbanu sú dôsledkom nezákonnej okupácie tejto časti Sýrie zo strany Američanov. V štábu uviedli, že Rusko a Sýria prijali a budú naďalej prijímať všetky potrebné opatrenia na to, aby utečenci z Rukbánu boli prepustení a evakuovaní do svojich domovov.

Vo vyhlásení sa tiež zdôrazňuje, že sýrska vláda schválila šesťmesačný plán boja proti koronavírusu. Počet karanténnych oddelení sa zvýšil, vo všetkých regiónoch krajiny bolo vytvorených 19 pracovných skupín na monitorovanie prípadov infekcie. V spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou sa v provinciách Damask, Latakia a Aleppo zriaďujú ďalšie laboratória.Zároveň je sýrska vláda pripravená otestovať všetkých utečencov, ktorí opúšťajú Rukban, či nie sú nakazení koronavírusom a zaistiť hospitalizáciu a liečbu tých, u ktorých sa nákaza potvrdí.

 

Covid-19

Úrady ČĽR 31. decembra 2019 informovali Svetovú zdravotnícku organizáciu o prípadoch neznámej pneumónie vo Wu-chan v centrálnej časti krajiny (provincia Chu-pej). Odborníci zistili pôvodcu choroby – nový typ koronavírusu.

WHO uznala epidémiu za mimoriadnu situáciu medzinárodného významu a dala chorobe oficiálne označenie Covid-19. Dňa 11. marca potom generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) informoval o vyhlásení pandémie Covid-19. K dnešnému dňu sa vo svete koronavírusom nakazilo vyše 614 tisíc ľudí, 28 234 pacientov na chorobu zomrelo a 137 271 sa z nej vyliečilo.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov