© Sputnik
Aktuality, Letectvo,

Americký vojenský magazín objavil na lietadle TU-160 jedinú vadu

USA, 23. marec 2020 ( Sputnik ) – Ruský bombardér Tu-160 je najrýchlejšie, najväčšie a najťažšie zo všetkých jemu podobných lietadiel existujúcich na svete. Nemá konštruktérske vady okrem jednej: nie sú v ňom použité stealth technológie. K tomuto záveru dospel americký vojenský magazín The National Interest.


 

Novinár Caleb Larson vo svojom článku pripomína, že Tu-160 zvaný Biela labuť, alebo podľa klasifikácie NATO Blackjack, unesie 40 ton užitočného nákladu, ako konvenčných, tak jadrových bômb. Môže prekročiť rýchlosť Mach 2. Konštrukcia s krídlami s premenlivou šípovitosťou (priame krídlo) tiež poskytuje lietadlu isté prednosti a zaisťuje veľký vztlak pri malej rýchlosti.

 

Larson uvádza, že Tu-160 má jasne biely náter, ktorý odráža slnečné svetlo, aby nedošlo k silnému zahrievaniu trupu, čo sa môže negatívne prejaviť na doprave jadrových bojových hlavíc. Lietadlo je ale vidieť na radaroch nepriateľa, pretože v jeho konštrukcii chýba stealth technológia.

Rusko sa dnes venuje modernizácii svojho najväčšieho bombardéra. Má dostať zdokonalené motory a novú avioniku. Autor sa domnieva, že raz môže Tu-160 dostať tiež stealth náter. 10. februára bola zverejnená správa, že ruské strategické bombardéry Tu-160 majú byť vybavené nadzvukovými strelami Kinžal.

 

Tu-160 je nadzvukový strategický raketový bombardér s premenlivou geometriou krídla. Je určený k zasiahnutiu cieľov jadrovými a konvenčnými raketami, a to aj v hlbokom tyle nepriateľa. Bombardér bol neraz uznaný západnými expertmi za najmocnejší na svete. Americkí novinári označili v októbri Tu-160 za “zviera s niekoľkými svetovými rekordmi”.

Upozornenie pre americké námorníctvo

Na začiatku marca National Interest prehovoril o “nočnej more” pre americké námorníctvo. Po vydaní každá ruská hladinová loď je vyzbrojená nadzvukovými protilodnými raketami. A práve toto je strašný scenár, o ktorom by radšej americké námorníctvo nemalo premýšľať, uviedol expert publikácia National Interest Michael Peck.

 

Pripomenul, že v januári uskutočnilo Rusko prvé odpálenie rakety Zirkon z fregaty Admiral Gorškov. Okrem toho v decembri šéf Zjednotenej lodiarskej spoločnosť Alexej Rachmanov oznámil, že všetky ruské vojenské lode budú môcť používať hypersonické zbrane. Dolet rakety Zirkon je tisíc kilometrov a rýchlosť letu je Mach 8-9, čo je viac ako u amerických rakiet Harpoon a ruských Onix R-800.

 

Peck poznamenal závažnosť hrozby. Spojené kráľovstvo sa podľa neho obáva, že protiraketová obrana jeho nových lietadlových lodí nebude schopná zastaviť ruské Zirkony. Expert tiež pripomenul, že Rusko a ZSSR sa nikdy nesnažili konkurovať Spojeným štátom v počte veľkých lodí. Rusko má teraz asi 30 torpédoborcov a fregát, 50 korviet a 30 malých raketových lodí s nadzvukovými alebo podzvukovými protilodnými a protilietadlovými raketami.

 

“Ak tieto lode vyzbrojíte nadzvukovými zbraňami, ako je Zirkon, teoreticky to umožní raketovej lodi Tarantula s hmotnosťou 500 ton potopiť veľký americký krížnik, alebo dokonca lietadlovú loď,” povedal Peck.

Video: Doplnenie paliva Tu-160 pri silnom bočnom vetre

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov