©Sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

“Zlý vojak” alebo “učiteľ”. Čím je nebezpečný nový vodca Islamského štátu

Irak, 20. marca 2020 ( Sputnik ) – USA označili Abdula Rahmána Maulího Salbího, ktorý sa postavil do čela Islamského štátu * po smrti Abú Bakra Bagdádího, za svetového teroristu.


 

Terorizmus ako pandémia

Pandémia koronavírusu vyvolala také znepokojenie v americkej spoločnosti, že sa zdá, ako by politici nemysleli na nič iné. Avšak Washington sa aj naďalej vážne venuje situácii na Blízkom východe a hrozbe Islamského štátu .

“Po smrti vodcu IS – Abú Bakra Bagdádího obsadil jeho miesto Muhammad Abdul Rahmán Maul Salbe. Nový vodca sa zúčastnil založenia tejto teroristickej organizácie, únosov ľudí, zúčtovania s jezídmi, náboženskou menšinou na severozápade Iraku, a riadil veľké operácie, ” vyhlásilo americké ministerstvo zahraničia.

Rahmán Salbe bol vyhlásený za svetového teroristu. Znamená to, že občanom USA sú zakázané akékoľvek kontakty s ním. Celý jeho majetok v americkej jurisdikcii bude zablokovaný. “USA prakticky zlikvidovali kalifát v Sýrii a Iraku. Pokračujeme ale v boji s jeho pobočkami po celom svete. Vodcovia IS sú naše prioritné ciele, “zdôraznili na americkom ministerstve.

Zmätok v menách a Regalia

O Salbím začali hovoriť vo svete po tom, čo Američania v októbri 2019 zabili Bagdádího. Kým Donald Trump informoval o tejto osobitnej operácii, tajné služby zistili, že sa vedenie IS  ujal Abú Ibrahim Hasí Kurajš. Správy o ňom boli veľmi protichodné.

Hovorilo sa aj o ešte jednom eventuálnom nástupcovi, Abdulláh Kardas. Poplietli si ho ale s iným teroristom, Kurajším. Obaja teroristi pochádzajú z etnickej menšiny irackých Turkménov, obaja slúžili v armáde Saddáma Husajna a bojovali s Američanmi.

Obaja sú veľmi vplyvní, propagovali ideológiu IS v Sýrii a Iraku. Avšak v roku 2017 prišla správa, že Kardas bol zabitý. Potvrdila to jeho dcéra.

 

Tajné služby uviedli tiež meno Maul Salbe. Bolo zachytené z hovorov islamistov. Nikto ale nikdy nevidel týchto troch spolubojovníkov Bagdádího na vlastné oči.

Vznikla verzia, že ide o jedného človeka, a že rôzne mená potrebuje ako ochranu. Západné tajné služby sú si takmer isté, že Salbe a Kurajš je jedna a tá istá osoba.

Fanatický rečník

Nového vodcu neprijali v IS zďaleka všetci. Mnohí bojovníci boli pobúrení tým, že Salbe nie je Arab. Čo znamená, že sa nikdy nemôže stať uznávanou veličinou v chalifáte s arabskou väčšinou. Lenže Bagdádí ho považoval za najdôstojnejšieho zástupcu, preto jeho nearabský pôvod už nemá taký význam.

Salbe pochádza z turkomanskej rodiny. V Iraku je to tretia najväčšia národnosť po Araboch a Kurdov. Salbího rod je považovaný za príbuzného proroka Mohameda, čo je veľmi dôležité.Bagdádího nástupca absolvoval islamskú univerzitu v Mosule a má vedeckú hodnosť v šariátském práve. So zakladateľom IS sa zoznámil v roku 2004 vo väzení, do ktorého sa dostali po americkej kampani v Iraku. Spriatelili sa kvôli sympatiám voči Al Kájde.

 

Fanatizmus Salbího mu zaistil rýchly postup v hierarchii chalifátu. Bagdádí ho menoval ideológom IS a hneď sa venoval propagande. Salbe s takou vervou kázal islamský fundamentalizmus, že mu v IS  hovorili “zlý vojak” a “učiteľ.”

Prejavy Salbího o svetovom chalifátu vždy upútavali veľkú pozornosť. Hovorilo sa o tom, že Bagdádí mu dokonca túto popularitu závidel. Avšak po porážke IS potrebovali vodcovia stmeliť demoralizovaných vojakov a Salbího výrečnosť prišla veľmi vhod.

Správy o boji s teroristami

Arabista, vedúci prieskumu z ústavu Dialóg civilizácií Alexej Malašenko má za to, že vyhlásenie Ministerstva zahraničných vecí USA o novom vodcovi je pokus ukázať, že boj s IS pokračuje. “Najskôr bol Usáma bin Ládin. Bola to charizmatická, nebezpečná a významná postava. Nahradil ho Bagdádí, vplyvný terorista, ale predsa len nemajúci takú autoritu ako jeho predchodca. Salbe je pre Američanov maličkosť. Je ale dôležité deklarovať nezmieriteľnosť voči IS, “vysvetlil expert.

Teroristi sú aj naďalej veľmi nebezpeční. “Aj keď bol IS porazený, myšlienka svetového chalifátu je živá. Hnutie môže byť obnovené na juhu Líbye, v Somálsku, Nigérii. Sú potrebné prevenčné opatrenia, “domnieva sa Malašenko.Odborník na islamské organizácie, expert zo Strediska prieskumu dnešného Afganistanu Andrej Serenko má za to, že Salbe nemá zatiaľ takú autoritu medzi teroristami ako jeho predchodcovia. Iracká a americká vláda toho využívajú, aby demoralizovali zvyšky IS.

 

“Zdalo sa, že sa táto radikálna organizácia neobrodí. Avšak Pentagon a iracké tajné služby už dlho bijú na poplach kvôli posilneniu IS v Iraku a na východe Sýrie. Vláda nekontroluje mnoho oblastí v týchto krajinách. Tajné služby preto pátrajú po neštandardných spôsoboch boja s teroristami. Vyhlásenie amerického ministerstva zahraničia sú potvrdením toho, že boj s terorizmom nebol ukončený, “povedal Serenko.

Článok: Teroristi ISIS zostrelili egyptskú stíhačku F-16 na Sinaji

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov