© Sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

Ešte sme s vami neskončili. Teherán varoval USA, že za vraždu Sulajmáního príde nová odplata

Irán, 19. marca 2020 ( Sputnik ) – Iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že sa Teherán pomstil Washingtonu za vraždu generála Iránskych revolučných gárd Kásima Sulajmáního, odplata tým ale podľa neho nekončí.


 

Jeho slová zazneli na pozadí niekoľkých raketových útokov na základňu Tádž v Iraku, kde bolo zabitých a zranených niekoľko amerických vojakov. Zodpovednosť za útoky uvalil Washington na proíránské šiitske skupiny. Irán poukázal na neexistenciu týchto obvinení.

 

“Američania zabili nášho veľkého generála, nenechali sme to bez odpovede a nikdy nenecháme,” povedal Rúhání vo svojom vystúpení, ktoré vysielala televízna stanica Irinna.

Podľa jeho slov USA nikdy nezabudnú na iránsky raketový útok na základňu v Iraku, “pretože prvýkrát dostali rozhodnú a rýchlu reakciu na svoju barbarskú chybu”.

“Mysleli si, že zlomia odpor nášho ľudu, pretože zabili vodcu nášho odporu, ale došlo k opaku, odpor zosilnel,” dodal Rúhání.

 

USA vykonali 3. januára v Bagdade operáciu na likvidáciu Sulajmáního . Odvetou Irán raketovo zaútočil na irackú základňu, kde boli dislokovaní americkí vojaci. Prezident USA Donald Trump a vedenie Pentagonu spočiatku vyhlásili, že útokom nikto neutrpel. Potom ale boli nútení uznať, že zranenia sú. Ich počet sa pritom neustále zvyšoval.

Rusko bude podporovať Irán v podmienkach amerických sankcií

Rusko bude pomáhať Iránu na pozadí pokračujúceho sankčného nátlaku zo strany USA a šírenia koronavírusu. V Moskve podotkli, že dokonca v týchto ťažkých podmienkach Teherán vyhlásil, že sa chce držať spoločného komplexného akčného plánu urovnania situácie okolo jadrového programu Iránskej islamskej republiky, vyhlásili v pondelok na Ministerstve zahraničia RF.

 

“Poukazujeme na pevnú vôľu Teheránu, že nehľadiac na ťažké časy, ktoré krajiny prežíva, sa bude držať v rámci Spoločného komplexného akčného plánu urovnania situácie okolo iránskeho jadrového programu. To je silná pozícia, “podotýka sa v komentári ruského ministerstva.

“Zo svojej strany znovu potvrdzujeme svoju zásadnú snahu o zachovanie jadrovej dohody a ochotu pokračovať v úsilí pre obnovenie stratenej rovnováhy záujmov a stability. Ruské úsilie sa v tomto smere  podporuje súčasnými rozsiahlymi projektami a pomocou iránskej ekonomike v núdzi, “zdôraznili v ruskom diplomatickom rezorte.

Článok: USA plánujú bombardovanie – presunuli obrie bombardéry B-52H bližšie k Iránu a stavajú pre nich pristávaciu dráhu v Iraku

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov