©MOD Israel
Aktuality, Pozemná technika,

Izrael predstavil nové laserové systémy na likvidáciu lacných rakiet

Izrael, 12. marec 2020 ( AM ) – V Izraeli bol dokončený vývoj troch nových laserových systémov určených pre raketovú a vzdušnú obranu. Tento rok sa začnú terénne skúšky. Za vytvorením týchto systémov je Úrad pre vývoj zbraní (MAPAT), ktorý je súčasťou izraelského obranného priemyslu s účasťou spoločností Rafael a Elbit. Do nových produktov už boli investované desiatky, alebo dokonca stovky miliónov dolárov.


 

 

Celkovo boli vytvorené tri systémy, z ktorých každý obsahuje elektrický laser s výkonom až 100 kW. Prvý systém je navrhnutý pre pozemné jednotky ako doplnok k systému Iron Dome. Bude to oveľa lacnejšie riešenie ako táto protiraketová obrana, ale pri nepriaznivom počasí bude neúčinná. Jeho hlavnou úlohou je zmeniť „vojnovú ekonomiku“ tak, aby náklady na likvidáciu lacných napríklad rôznych zastaraných, alebo amatérskych palestínskych striel boli nižšie ako samotné vypúšťané strely.

 

S týmto systémom sa v lete 2020 začnú terénne testy, ktoré potom budú pokračovať v bojovej situácii v pásme Gazy, pravdepodobne už koncom tohto roka. Ďalšie dva systémy sa začnú testovať neskôr.

 

Druhý systém bude inštalovaný na nákladných vozidlách, alebo obrnených osobných nosičoch. Ako systém protivzdušnej obrany ochráni pozemné jednotky pred ostreľovaním v okruhu 3 až 4 km. Ťažké dopravné lietadlá Hercules budú vybavené tretím systémom. Bude sa zaoberať zachytávaním rakiet nad pásmom mrakov.

Video: Rusko sa zmocnilo tajnej izraelskej rakety

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov