© Janes
Aktuality, Pozemná technika,

Ruská armáda dostala prvý protilietadlový raketový komplet S-350 Víťaz

Rusko, 27. februára 2020 ( Sputnik ) – Prvý protilietadlový raketový komplet S-350 Víťaz bol zaradený medzi jednotky Vzdušno-kozmických síl Ruskej federácie. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Systém už dorazil do výcvikového strediska protilietadlových raketových síl v Gatčine, kde prebiehal tréning detekcie a ničenia imaginárneho leteckého nepriateľa.


 

“Bojová posádka systému protivzdušnej obrany S-350 predviedla svoje zručnosti, zničila protivníka a presunula sa na novú pozíciu,” dodalo ministerstvo.

 

Mobilný viackanálový protilietadlový raketový systém stredného doletu S-350 Víťaz je navrhnutý, aby chránil štátne, priemyselné, vojenské objekty a vojenské sily pred modernými a pokročilými prostriedkami vzdušného útoku.

Už v decembri minulého roka Almaz-Antej dodal ministerstvu obrany RF prvý komplex moderného protileteckého raketového systému stredného doletu S-350 Víťaz. Slávnostné odovzdanie sa konalo 22. decembra na polygóne Kapustin Jar v Astrachánskej oblasti.

S-350 Víťaz

Nový systém protileteckej obrany S-350 Víťaz je samohybné odpaľovacie zariadenie pre útoky na všetky existujúce a budúce prostriedky predpokladaného nepriateľa, a to vrátane slabo viditeľných cieľov a okrídlených rakiet vo veľmi malej a veľkej výške. Systém môže fungovať ako autonómne, tak ako súčasť celkovej PVO.

Systém môže zničiť vzdušné ciele v dosahu viac ako 120 kilometrov a vo výškach viac ako 30 kilometrov. Komplex je uvedený do pohotovosti v priebehu piatich minút. Strelivo zahŕňa rakety stredného doletu používané v systéme protivzdušnej obrany S-400 a rakety krátkeho doletu. Vývoj bol ukončený v prvej polovici minulého roka a už koncom júna boli prezentované na Medzinárodnom vojenskom technickom fóre Armáda 2019 v parku Patriot pri Moskve.

Koncern Almaz-Antej je jedným z najväčších integrovaných združení ruského obranného priemyslu, v ktorého podnikoch pracuje asi 130 tisíc ľudí. Produkciu koncernu má vo výzbroji viac ako 50 štátov.

Výroba protilietadlového raketového systému Víťaz S-350 bola zahájená v apríli minulého roka. Už vtedy uviedol námestník ministra obrany Alexej Krivoručko, že prvé štarty dopadli dobre a systém prešiel aj štátnymi testami. Dodal, že tento tento systém má nahradiť S-300PS, ktorý bol vyrobený v roku 1983.

Úspechy sovietskej protivzdušnej obrany po roku 1945

Rusko predviedlo nový systém protivzdušnej obrany „Gibka-S“

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov