Protilietadlový systém Gibka-S
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko predviedlo nový systém protivzdušnej obrany „Gibka-S“

 


Ruská armáda testovala nový ultraľahký protilietadlový systém nazývaný Gibka-S, ktorý prešiel štátnymi skúškami.  Komplexy počas skúšok vypúšťali jednotlivo aj v skupine protilietadlové rakety na rôzne letiace ciele. Streľba bola vykonávaná nielen zo stojaceho vozidla, ale aj za pohybu.

Začiatkom tretej dekády decembra ministerstvo obrany oznámilo, že najnovší mobilný systém protivzdušnej obrany Gibka-S dokončil štátne skúšky, čím v plnej miere potvrdil stanovené taktické a technické vlastnosti.

Komplex je nainštalovaný na podvozku obrneného vozidla Tiger (VPK-233116)

Gibka-S umožňuje strieľať na rôzne typy vzdušných cieľov, a to aj vtedy, keď sa vozidlo pohybuje rýchlosťou až 30 km / h. Komplex bol špeciálne vytvorený pre protivzdušnú obranu pozemných síl, môže sa okrem toho použiť na krytie vojenského vybavenia počas presunov a na zaistenie bezpečnosti vojenského poľného tábora.

.

Gibka-S umožňuje ničenie vzdušných cieľov pomocou rakiet prenosných systémov Verba, Igla, Igla-S.  Inštalácia môže navyše používať aj protitankové riadené strely Ataka. Posádku bojového vozidla tvoria 4 osoby: veliteľ, dvaja strelci a vodič obrneného vozidla.

Komplex je nainštalovaný na podvozku obrneného vozidla Tiger (VPK-233116), záznam z testov navyše odhaľuje ďalšie auto Tiger vybavené malým radarom, o ktorom neboli podané žiadne informácie, dá sa však predpokladať, že ide o asistenčné a veliteľské auto používané spolu s Gibka-S.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov