©firearmblog
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Zastaví kohokoľvek: V Spojených štátoch ocenili prednosti “podivného” kalibru ruského náboja

USA, Rusko, 25. februára 2020 – ( National interest, Sputniknews) – Americké médiá sa zaujímajú o ruskú muníciu kalibru 12,7 x 55 mm a o zbrane, ktoré túto muníciu používajú.


 

Americký časopis The National Interest charakterizoval túto muníciu ako “jednu z najpodivnejších medzi aktívne používanými”, ale zároveň zdôrazňuje, že má “extrémnu” zastavovaciu silu.

“Silné, ale krátke telo je nanajvýš vhodné pre odpaľovanie ťažkých guliek lietajúcich pri nízkej rýchlosti, čo robí náboje tohto kalibru užitočnými pre zasiahnutie rôznych konkrétnych cieľov,” uvádza publikácia.

V článku sa tiež píše, že náboje kalibru 12,7 x 55 mm sú určené k zasiahnutiu nepriateľa v modernej nepriestrelnej veste, ktorú nemožno prestreliť muníciou ráže 9 x 39 mm. Náboje 12,7 x 55 mm sa používajú pri streľbe zo špeciálnych veľkokalibrových odstreľovacích pušiek a útočných revolverov RŠ-12.

 

The National Interest zvlášť vyzdvihol veľkokalibrový útočný automat  AŠ-12 (ŠAK- 12 ), pre ktorý je taká munícia najvhodnejšia. Zároveň konštatoval, že má automat zaujímavé ergonomické vlastnosti, ktoré ho odlišujú od tradičných modelov sovietskych a ruských strelných zbraní.

 

Už skôr The National Interest označil za “smrtiacu zbraň” ruskú ostrelovaciu pušku Dragunov (SVDK). A ako uvádza publikácia, vojenské operácie v Sýrii umožnili ruským vojakom túto zbraň odskúšať v boji. Podľa časopisu bola SVDK s hmotnosťou 6,5 kg navrhnutá tak, aby zasiahla ciele aj napriek nepriestrelným vestám.

 

Vlastnosti daného kalibru
12,7 × 55 mm SC-130 je ruská pušková munícia vytvorená pre ničenie chránených cieľov a pracovných síl v ťažkých nepriestrelných vestách, bez hluku a bez zábleskov, v dosahu až 600 metrov. Náboje používajú špeciálne vyrobené ťažké strely a relatívne krátke nábojnice s dĺžkou 55 mm, ktorých náplň je dostačujúca pre podzvukové strely. Štandardná strela pušky kalibru 12,7 mm váži asi 50 gramov. Podzvuková strela pušky 12,7 × 55 váži 50 až 76 gramov.

 

Samopal 9А-91 bol spozorovaný u bojovníkov jednotky “Tigre” v Sýrii
U bojovníkov sýrskej elitnej jednotky Tigre boli spozorované moderné ruské zbrane. Konkrétne malo ísť o malé útočné automatické pušky 9A-91.

 

Uvádza sa, že pušky 9A-91 kalibru 9 mm majú vo výzbroji špeciálne jednotky. Táto zbraň je vcelku ľahká a kompaktná. V zloženom stave jej dĺžka je iba 373 mm a v rozloženom stave asi 600 mm. Hmotnosť zbrane potom predstavuje 2,1 kg. Podľa informácií rýchlosť streľby je 700 rán za minútu a maximálny dosah zbrane je 400 m. Kapacita zásobníka má byť dvadsať nábojov.

 

automatická puška 9A-91.

 

Veľkou výhodou je to, že na samopal je možné inštalovať optické, kolimátorové a nočné zameriavače, rovnako ako tlmič a laserové zameriavače.

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov