Т-72 Adra
Aktuality, Pozemná technika,

Štyri zásahy. Na fotografii bol zachytený zasiahnutý tank T-72M1 Adra sýrskej armády

Sýria, 22. februára 2020 (Sputniknews) – Sýrski vojaci odtiahli jeden z poškodených tankov T-72M1 Adra, ktorý bojoval v posledných bojoch neďaleko Aleppa. Tank na fotografii bol hneď štyrikrát zasiahnutý.


 

Tank patrí elitnej Štvrtej tankovej divízii, ktorá sa aktívne zúčastňovala nedávneho veľkého boja. Protivník kládol silný odpor za hromadného využitia protitankových riadených rakiet rôznych typov. V dôsledku týchto bojov boli úplne zničené len tanky starých typov, ktoré boli vyvinuté v 50. – 60. rokoch. Moderné tanky T-72 a T-90A znovu predviedli vysokú odolnosť panciera.

 

Ak sa zameriame na T-72M1 Adra, tak tieto stroje si Sýrčania modernizovali samostatne. V prednej časti tanku a veže a tiež na bokoch boli namontované dodatočné kontajnery s výplňovým materiálom, ktoré boli posilnené mrežovanými kumulatívnymi štítmi. Vojaci sa domnievali, že táto ochrana bude efektívna predovšetkým proti ručným protitankovým granátometom, ale posledné skúsenosti ukazujú, že dokáže odolať aj protitankovej riadenej strele. Čo sa týka tanku na fotografii, Sýrčania uvádzajú, že vydržal štyri zásahy. Stroj bol odtiahnutý do tyla, kde bude opravený, potom sa vráti na bojisko.

Zásah tanku T-72M1 Adra

Svedkovia v Aleppe v Sýrii natočili zásah protitankovou raketou. Т-72М1 Adra so zapnutým motorom zaujímal pozíciu vo voľnom priestranstve, keď ho náhle zasiahla riadená raketa. Munícia zasiahla pravý bok, došlo k pomerne silnej explózii, po ktorej bolo video prerušené.

 

V popise k videu je uvedené, že sýrsky tank mohol byť pravdepodobne atakovaný protitankovým raketovým systémom Konkurz. Tento systém používajú ako vojaci Asadovej armády, tak radikáli. O osude posádky tanku sa nič neuvádza. Podľa videa nie je vidieť, že by došlo k požiaru alebo explózii rakety vnútri stroja, ako to býva obvyklé, užívatelia internetu predpokladajú, že tankisti mohli prežiť, alebo boli ľahko zranení.

Slobodné Aleppo

9. februára Generálny štáb sýrskych ozbrojených síl oznámil oslobodenie viac ako 600 km2 od teroristov počas vojenských operácií v provinciách Aleppo a Idlib a vojská postupujúce z východu provincie Idlib sa stretli s jednotkami postupujúcimi od juhu provincie Aleppo. Armáda oslobodila kľúčové mesta Sarakíb na križovatke medzinárodných diaľnic M4 (Latakia-Aleppo) a M5 (Damask-Aleppo) a veľké mesto Maar an-al-Numan. Sýrska armáda tiež zaviedla kontrolu nad celou diaľnicou Damask-Aleppo (M5) s výnimkou len malého úseku v blízkosti mesta Maar an-al-Numan, ktorý je blokovaný tureckou armádou.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov