© AFP 2019 / Felix Garza
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Poradca Zarifa: Irán je pripravený na rokovania so všetkými o bezpečnosti v Perzskom zálive

Irán, 18. februára 2020 (zdroj: Sputnik ) – Irán je pripravený na rokovania o bezpečnosti v Perzskom zálive so všetkými stranami, vrátane Saudskej Arábie, povedal novinárom hlavný poradca ministra zahraničných vecí Iránu Mehdi Sanaei.


 

“Irán ponúka vyjednávania so Saudskou Arábiou a pripravenosť na rokovania o bilaterálnych vzťahoch, o regionálnych otázkach. Som tiež pripravený vysvetliť to všetkým a spolupracovať so všetkými na Hormuzskom pláne zaistenia bezpečnosti v Perzskom zálive, “povedal Sanaei v kuloároch IX. blízkovýchodnej konferencie Medzinárodného diskusného klubu Valdaj. Uviedol tiež, že regionálna bezpečnosť by mala byť zabezpečená regionálnymi iniciatívami.

 

Plán Ruska

Irán podporuje mechanizmus kolektívnej bezpečnosti v Perzskom zálive , navrhnutý Ruskou federáciou, vyhlásil Sanaei.

“Irán je presvedčený, že problémy, ktoré sú v našom regióne, čiastočne vznikli kvôli prítomnosti vojsk z krajín mimo tohto regiónu, zo strany štátov mimo krajín nášho regiónu. Preto podporuje prístupy, ktoré predpokladajú, že bezpečnosť regiónu by mala byť zabezpečená cestou regionálnej spolupráce. Tu je príklad, ktorý má pozitívne výsledky, preto je tento prístup samozrejme podporovaný, “povedal Sanaei novinárom v kuloároch IX. blízkovýchodnej konferencie Medzinárodného diskusného klubu Valdaj.

Rusko predstavilo partnerom v OSN svoj koncept kolektívnej bezpečnosti v Perzskom zálive. Medzi opatreniami navrhnutými Moskvou pre posilnenie bezpečnosti v regióne je odmietnutie trvalého rozmiestnenia skupín mimoregionálnych štátov v krajinách Perzského zálivu, vytvorenie demilitarizovaných zón, zriadenie horúcich liniek a výmena informácií o nákupe zbraní ao ozbrojených silách. Rusko tiež navrhuje vytvorenie bezpečnostné organizácie, ktorá by zahŕňala Rusko, USA, Čínu, Indiu, Európsku úniu a ďalšie zainteresované strany.

Vyostrenie situácie

K zhoršeniu situácie v Perzskom zálive došlo potom, čo 19. júla námorníctvo Islamských revolučných gárd (IRGC, súčasť ozbrojených síl Iránu) zadržalo britský tanker Stena Impero v iránskych teritoriálnych vodách a následne ho sprevádzalo do prístavu Bandar Abbas. Incident s tankerom Stena Impero bol faktickou reakciou iránskych úradov na zadržanie iránskeho tankera úradmi britského Gibraltáru.

 

USA vyhlásili, že vytvorí medzinárodnú koalíciu pre stráženie vôd v blízkosti Iránu a Jemenu. Veľká Británia tiež oznámila svoj zámer zvolať celoeurópsku misiu na ochranu obchodných lodí v Hormuzskom prielive. Británia neskôr tiež súhlasila s pripojením k misii USA.

 

Iránsky prezident Hasan Rúhání na pozadí amerického úsilia o vytvorenie koalície na zaistenie bezpečnosti vôd pri Iráne skôr navrhol alternatívny variant – vytvoriť regionálnu koalíciu nazvanú Koalícia nádeje, vystúpiť s Hormuzskou mierovou iniciatívou (nazvanou podľa Hormuzského prielivu spájajúceho Perzský a Ománsky záliv) pre bezpečnosť po celej dĺžke tejto vodnej trasy.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov