© Foto : SANA
Aktuality, Bezpečnosť,

Sýrčania natočili, ako sa protivzdušná obrana snaží odraziť nálet na Damask

Sýria 15. februára 2020 (Sputniknews) – V noci na piatok došlo k ďalšiemu raketovému útoku na sýrske hlavné mesto. Podľa správ miestnych médií protivzdušná obrana dokázala zostreliť niekoľko nepriateľských cieľov. Potvrdzovať to majú aj videá, ktoré na internete zverejnili sami obyvatelia.


 

Podľa sýrskej agentúry SANA vzdušný útok nespôsobil žiadne škody. Podľa informácií boli rakety zostrelené skôr, než stačili zasiahnuť cieľ. K útoku malo dôjsť z Golanských výšin, ktoré okupuje Izrael.

 

“Nepriateľské strely boli vypálené z okupovaných Golan a všetky boli zničené predtým, než zasiahli cieľ,” uviedol zdroj v ozbrojených silách, na ktorý sa odvoláva SANA.

 

Podľa agentúry Spojených arabských emirátov Al-Hadath k útoku mohlo dôjsť aj z libanonského vzdušného priestoru. Útok mal údajne mieriť na muničné skladisko blízkosti medzinárodného letiska v Damasku.

 

Na internete sa objavili videá, ktoré zaznamenávajú strely sýrskej protivzdušnej obrany v nebi nad temným Damaskom. Z videa je tak zrejmé, že v hlavnom meste bol počas náletu vypnutý prúd.

 

Izraelské útoky proti Sýrii
Medzi Sýriou a Izraelom nie sú ustanovené diplomatické vzťahy a od doby svojho vzniku sa nachádzajú vo vojnovom stave. Po vypuknutí občianskej vojny v roku 2011 sa Sýria stala častým terčom izraelských náletov.

 

Izrael útoky vysvetľuje tým, že sa snaží zabrániť svojim nepriateľom získať moderné zbrane. V prvom rade sa jedná o iránske jednotky a ozbrojencov libanonského hnutia Hizballáh, ktorí bojujú v občianskej vojne na strane Assada.
Naposledy k podobnému útoku došlo dňa 6. februára. Jeho cieľom boli údajne vojenské základne v blízkosti Damasku. Aj vtedy boli strely vypálené z okupovaných Golanských výšin.

 

V ruskej armáde neskôr informovali, že útok ohrozil dopravné lietadlo so 172 ľuďmi na palube. Vtedy sa lietadlo Airbus A320 nachádzalo blízko letiska a nechýbalo málo, aby sa dostalo pod paľbu sýrskej protivzdušnej obrany, ktorá sa snažila izraelský útok odraziť. Lietadlu sa našťastie podarilo včas zmeniť kurz a pristálo na ruskej leteckej základni Hmímím v Sýrii.

 

O mesiac skôr, 8. januára, iránska armáda zostrelila ukrajinský Boeing 737-800 so 176 ľuďmi na palube. Lietadlo letelo blízkosti vojenského objektu Iránu. K tragédii došlo krátko po tom, čo v reakcii na vraždu iránskeho generála Kásima Sulajmáního Iránske revolučné gardy 8. januára podnikli raketový útok na americké základne v Iraku. V očakávaní odvety bola iránska protivzdušná obrana uvedená do stavu najvyššej pohotovosti a chybne identifikovala civilný Boeing za nepriateľský cieľ.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov