foto: CNN.com
Aktuality, Bezpečnosť,

Európe hrozí vlna teroru, islamisti udrú už čoskoro, vyplýva z expertnej správy

Autor: Petr Nový / Globe24.cz


Organizácia Spojených národov (OSN) varuje pred novou vlnou teroristických útokov. Podľa expertov by k nej mohlo dôjsť ešte tento rok, do konca roka 2019. Kde presne by mohli džihádisti po kratšej odmlke udrieť zatiaľ nie je známe. Vyplýva to z novo zverejnenej expertnej správy.

Experti varujú, že napriek zániku kalifátu Islamského štátu na území Sýrie a Iraku, sú teroristi stále “pri sile”. Podľa odborníkov islamisti potrebujú získať čas a priestor na obnovenie svojich schopností páchať útoky v zahraničí.

Akonáhle budú schopní opäť riadiť a vytvárať podmienky pre útoky, udrú v medzinárodnom meradle. “Súčasné zníženie počtu útokov by teda nemalo trvať dlho,” varujú podľa serveru Le Figaro experti.

K Islamskému štátu sa pridalo približne 30 000 cudzincov, z toho asi 6000 z európskych štátov. Aj keď mnohí z nich v bojoch padli, “nepochybne ich je stále dosť a sú pripravení pokračovať v boji za džihádistické ideológie,” tvrdí server.

Podľa expertov by sa zvyšní členovia mohli pridať k teroristickej sieti Al-Kájda či k iným organizáciám. Časť džihádistov by navyše mohla zaujať vedúce pozície alebo sa venovať radikalizácii nových potenciálnych džihádistov.

Podľa denníka sa do Európy vrátilo asi 2000 bývalých bojovníkov džihádistických skupín. OSN vo svojej správe vyjadruje obavy z radikalizácie džihádistov, ku ktorej môže dochádzať napríklad vo väzniciach.

Správa expertov tiež tvrdí, že programy deradikalizace islamistov, ktoré boli vypracované a uplatňujú sa vo väzniciach západných krajín, sa plne neosvedčili, tvrdí denník The Guardian.

Odborníci dodávajú, že podmienky vedúce k radikalizácii potenciálnych islamistov navyše naďalej pretrvávajú. Radikáli sa stretávajú s chudobou, frustráciou, nízkou sebadôverou aj násilím. Tí najodhodlanejší z nich sú nebezpeční a predstavujú hrozbu.

Zdroj: https://globe24.cz/svet/69449-evrope-hrozi-vlna-teroru-islamiste-uderi-jiz-brzy-vyplyva-z-expertni-zpravy?fbclid=IwAR3EEARb2E2QdQaDycFdrq9Nr-5Dh6iV7-w49fQQg7EgJf15GSf5l-VQS_g

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov