Cvično-bojové lietadlo Jakovlev Jak-130, v podvese aj neriadené rakety S-8
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Prichádza Jak-130 do Bolívie? Prezident Morales sa zaujíma o ruské ľahké cvično-bojové lietadlá

Bolívijský prezident Evo Morales vydal prehlásenie, že Vzdušné sily jeho krajiny majú záujem získať náhradu za staré americké cvično-bojové lietadlá Lockheed T-33 Shooting Star, ktoré boli vyradené zo služby ešte v roku 2017, a že predovšetkým ruské stroje sú predmetom záujmu budúcich nákupov.


Prezident sa vyjadril nasledovne: „Z našej strany je veľký záujem o nákup ruskej vojenskej techniky, vrátane leteckej a služieb s tým spojených. (Spoločná) komisia už v tejto záležitosti pracuje a my dúfame, že tento technologický transfér prinesie dobré výsledky.“

Ohľadom typov vojenskej techniky, ktoré prichádzajú do úvahy sa ďalej vyslovil: „V predchádzajúcom roku sme ukončili používanie cvičných lietadiel GAC31 Lockheed T-33 a dnes ma zástupcovia našich Vzdušných síl žiadajú, aby boli nahradené ruskými lietadlami. Veľa bude záležať na technickom aspekte, je tu však veľká dôvera (v ruskú vojenskú techniku). Viacero krajín v Latinskej Amerike používa ruské lietadlá. Všetko bude napokon záležať od záverov príslušnej komisie.” Bolívia si uchováva pozitívne vzťahy s mnohými odporcami USA a jej vzťahy s krajinami Západného bloku sú už dlhšie veľmi biedne. Rusko získalo za svoju neochvejnú podporu venezuelskej vlády proti rastúcemu západnemu nátlaku značnú politickú reputáciu medzi mnohými latinskoamerickými krajinami a v decembri 2018 predviedlo presvedčivú prehliadku sily, keď pristálo na letisku neďaleko Caracasu so svojimi strategickými bombardérmi Tupolev Tu-160 schopnými niesť jadrovú výzbroj.

Lietadlá Lockheed T-33 vzlietli po prvýkrát ešte v roku 1948. Bolívia získala svojich 38 ks z druhej ruky koncom sedemdesiatych a začiatkom osemdesiatych rokov z Kanady a z Francúzska. Vo verejnosti prebiehali diskusie o tom, že lietadlo ktoré bude Bolívia hľadať ako náhradu za T-33 bude ľahké cvično-bojové lietadlo s podobnou úlohou a podobne nízkymi prevádzkovými nákladmi.

Ruské lietadlá Jakovlev Jak-130 boli zavedené do služby od roku 2010. Ruský výrobca ponúka a exportuje tento typ potenciálnym záujemcom tak pre pokračovací výcvik vhodný v rámci prípravy na prevádzku lietadiel ako sú Suchoje Su-30 (či dokonca francúzske stroje Dassault Rafale pri použití príslušného programu simulujúceho uvedený stroj) ako aj pre ich kvality ako ľahkého bojového lietadla – lietadlá sú vyrábané s plnepreskleným prekrytom kokpitu, štvorkanálovým digitálnym elektro-impulzným systémom riadenia (fly-by-wire), HUD (Heads Up Display) zobrazovaníim a zameriavacím systémom integrovaným do prilby pilota. Opustenie lietadla v prípade núdze zabezpečujú vystreľovacie sedadlá K-36-3,5 s parametrami 0/0, teda s možnosťou katapultovať sa pri nulovej výške a nulovej rýchlosti. Jak-130 unesie na ôsmich závesníkoch pod krídlami a na jednom umiestnenom pod trupom spolu až 3000 kg leteckej výybroje, tak protileteckej (4 ks rakiet R-73) ako aj protizemnej (4ks rakiet Ch-25), ďalej tiež neriadené protizemné rakety S-8 a tzv. hlúpe bomby. Na podtrupový závesník je možné umiestniť kontajner s kanónom kalibru 23 mm. Taktiež je možné na závesníky umiestniť špecializovanú výbavu pre rádioelektronický boj.

Cvično-bojové lietadlo Jakovlev Jak-130 – ukážka možností podvesenej výzbroje

V poslednej dobe prejavilo o ruské lietadlá záujem viacero latinskoamerických krajín. Najpozoruhodnejšou spomedzi nich je asi Venezuela, ktorá v súčasnosti prevádzkuje 23 ks viacúčelových stíhaco-bombardovacích lietadiel (pre vybojovanie vzdušnej prevahy), Suchoj Su-30MK2 a plánuje nakúpiť ďalšie moderné stíhacie lietadlá. Berúc do úvahy veľkosť ekonomiky Bolívie a jej nízky rozpočet na obranu vo výške približne 650 miliónov amerických dolárov, sa nákup podobných ťažkých a vysokovýkonných stíhacích lietadiel ako Su-30 javí veľmi nepravdepodobným, no Jakovlev Jak-130 by mohol byť z tohto pohľadu ideálnou voľbou. Bolívia udržiava s Venezuelou tesné vzťahy a umiestnenie moderných ruských bojových lietadiel s mnohými subsystémami rovnakého typu a príslušnej munície môže napomôcť ešte viac k upevneniu väzieb medzi vojenskými letectvami týchto dvoch krajín.

Preklad: Milan Paulus

Zdroj: https://militarywatchmagazine.com

obrázky: wikipedia commons, www.aviationphotocompany.com

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov