zdroj: rt.com
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

Chcete problémy? Duterte nabáda USA, aby priniesli svoju flotilu a vyhlásili vojnu Číne

Ak chce Washington, aby Filipíny bojovali s Čínou, americká armáda by mala prísť a vypáliť prvý výstrel, argumentoval prezident Rodrigo Duterte a obvinil USA, že využívajú svojich spojencov ako „návnadu“ pre Peking.
„Vždy je tu Amerika, ktorá nás tlačí, čo si myslíte, že Filipínci sú dážďovky? “ vyhlásil Duterte v piatok v provincii Leyte.


„Teraz hovorím, prineste svoje lietadlá a  lode do Juhočínskeho mora, vypáľte  prvý výstrel a my sme hneď  tu za vami, poďme bojovať,  chcete problémy? ok poďme to urobiť.”

Pripomienky prišli, keď sa vláda v Manile ocitla pred americkými požiadavkami na tvrdší postoj voči Číne a námornej expanzii Pekingu v Juhočínskom mori, konkrétne na ostrovoch, o ktorých Filipíny tvrdili, že sú ich vlastnými.

Američania vedeli o tom, že Čína buduje ostrovy, povedal prezident v Alangalang, pri otvorení továrne na spracovanie ryže, pričom poznamenal, že americké námorníctvo má v Japonsku siedmu flotilu.

„Prečo ju neposlali do Spratly a nepovedali:„ Hej, chlapci, nemali by ste stavať umelé ostrovy na otvorenom mori, čo je presne zakázané medzinárodným právom a faktom je, že ho staviate vo výlučnej ekonomickej zóne nášho priateľa, Filipín? “spýtal sa Duterte. „Oni ich nechali postaviť, teraz je to všetko tam. Všetky zbrane sú tam, všetky rakety sú namontované. “

Minulý mesiac bola filipínska rybárska loď zrazená a potopená čínskym plavidlom, pričom 22 členov posádky bolo nechaných napospas. Všetci boli nakoniec zachránení vietnamskou loďou. Duterte odmietol incident ako „malú námornú nehodu“.

“Nikdy nemôžeme vyhrať vojnu s Čínou,” vysvetlil prezident v piatok. „Nechcem nariadiť mojim vojakom ísť do úst pekla, aby zomreli bez boja. Nemôžem to urobiť.”

Toto nie je prvýkrát, čo Duterte mal tvrdé slová pre svojich amerických spojencov. V máji obvinil USA z toho, že sú „príliš panovační“ a nemajú „žiadnu česť“ pri obchode so zbraňami. Washington sa v roku 2016 bránil predaju 26 000 pušiek pre filipínsku národnú políciu a vyjadril obavy v oblasti ľudských práv.

Podľa západných skupín pre ľudské práva,  boli tisíce filipíncov zabitích, keď Duterte začal vojnu proti drogám po nástupe do funkcie. Amnesty International dokonca vyzvala na vyšetrovanie Duterteho pre zločiny proti ľudskosti.

Prieskum zverejnený v pondelok ukázal rekordnú popularitu prezidenta, až 80 percent obyvateľov súhlasí s jeho výkonom a len 12 percent bolo nespokojných, čo je o dva body viac ako jeho predchádzajúci rekord stanovený z júna 2017.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov