SU 57
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Má Turecko prijať údajnú ponuku Ruska a kúpiť Suchoje Su-57 namiesto plánovaných F-35 z USA?

Na nasledujúcich riadkoch je úvaha bývalého dôstojníka nemeckej armády tureckého pôvodu narodeného v Nemecku kde získal aj vzdelanie, v súčasnosti žijúceho v Turecku, k možnosti nákupu ruských viacúčelových stíhacích lietadiel 5. generácie Suchoj Su-57. Jeho pohľad, či takéto rozhodnutie je možné a či je to vôbec zmysluplné. Názor je jemne povedané odlišný od tých doteraz zverejnených nielen v našich končinách, takže určite stojí za povšimnutie. A teraz už sľúbený pohľad Haruna Resita Aydina na možnosti a potreby tureckej armády.


Ľudia zvyčajne miešajú jablká s hruškami. Nákup protivzdušného raketového systému (S-400) a vybavenie letectva úplne novou a odlišnou technológiou (F-35 Lightning II) je niečo úplne iné.

S 400

Pre lepšie porozumenie vojenskej stratégie a diplomacie sa musíte hlbšie ponoriť do problematiky, namiesto čítania niekoľkých nezmyselných analýz z Reuters, CNN, BBC alebo RT, ktoré sa vo väčšine prípadov točia okolo propagandy a zostávajú iba na povrchu problému.

Turecko sa podieľa na prácach spojených s vývojom lietadiel F-35 spolu s ostatnými partnermi od roku 2002.

F 35

Za normálnych okolností malo Turecko získať svoje prvé lietadlo F-35 už v roku 2012, z rôznych dôvodov (medzi ktorými figurovala cena a logistické problémy) sa objednávka posunula na rok 2017. (V skutočnosti sú za tým úplne iné príčiny)

Ak sa však začneme baviť o systéme S-400, turecká diplomacia počnúc prezidentom končiac ministrom obrany, od náčelníka štábu po tureckých obranných analytikov všetci unisono opakujú slová: „nevyhnutne potrebujeme“ „nevyhnutne potrebujeme“.

Tu je už potrebná aspoň trochu premýšľajúca osoba a niečo málo porozumenia pre stratégiu (mnohí americkí analytici a diplomati v skutočnosti chápu o čo ide, avšak nechcú to povedať do médií, len šíria propagandu), že Turecko nepotrebuje nové bojové lietadlo (nevyhnutne a urýchlene), avšak protivzdušný raketový systém (NEVYHNUTNE a URÝCHLENE áno). A prečo sa Turecko rozhodlo kúpiť S-400 je v skutočnosti úplne pochopiteľné.

Pre vysvetlenie budú možno stačiť dva obrázky, bez komentárov:

Dosah štyroch kompletov raketového systému S-400 v Turecku

 

Dosah štyroch kompletov raketového systému S-400 v Turecku

Teraz sa pozrime na Turecké vzdušné sily. Ktoré stíhacie lietadlo je ich hlavným typom?

F-16

F 16

Na aké bojové misie sa v Tureckých vzdušných silách využíva lietadlo F-16? F-16 je viacúčelové stíhacie lietadlo, avšak primárne je využívané pre vybojovanie vzdušnej prevahy.

Obráťme teraz pozornosť na Suchoj Su-57.

SU 57

Lietadlo je určené pre vybojovanie vzdušnej prevahy! Budú chcieť Turecké vzdušné sily vymeniť svoju flotilu F-16-tiek?

Nie, ich životnosť bola nedávno predĺžená minimálne do roku 2040 a to domácimi spoločnosťami. Tie disponujú svojimi vlastnými modernými elektronickými vojenskými systémami, avionikou, schopnosťami integrácie raketových systémov, predĺženia životnosti draku, modernizácie softvéru. A integráciou nového tureckého AESA radaru počnúc týmto rokom (ÇAFRAD) budú turecké F-16 na úrovni posledných F-16 block 70 (v niektorých prípadoch dokonca lepšie) a už tak nebudú lietadlami tzv. 4. generácie, ale 4++ generácie. Tieto stroje budú vyhovujúce pre Turecko v tomto regióne ďalších takmer 30 rokov. V tom istom čase bude vo svete použitie lietadiel 5. generácie zatiaľ značne obmedzené, resp. významne rozšírené až po roku 2030.

Bude nakupovať Turecko viacúčelové stíhacie lietadlo 5.generácie?

Nie! (možno v obmedzenom množstve, avšak nie v súčasnosti)  Prečo?   Pretože už podpísalo zmluvu o spoločnej účasti na vývoji s britskou spoločnosťou BAE a v súčasnosti sa podieľa na vývoji tureckého lietadla 5. generácie:

TAI TF-X

TAI TF-X

Načo teda malo slúžiť lietadlo F-35?

Nie ako náhrada za F-16, ale namiesto za už vyradené stroje F-4 Phantom ako stíhacie lietadlo pre podporu pozemných bojových operácií a tiež pre operácie z LHD – z jeho chystanej vrtuľníkovej výsadkovej lode, Tureckom klasifikovanej ako ľahká lietadlová loď, nakoľko by z nej mali byť schopné operovať práve stroje F-35B.

Chystaná ľahká lietadlová loď

To znamená, že ak Turecko nekúpi lietadlá F-35, typ pre podporu pozemných operácií získa niekde inde (veľmi nepravdepodobné) alebo, ako sa už dlhšie spomína, podobne ako pri F-16, úloha TAI-TFX sa rozšíri (viacúčelový stroj) alebo budú vyrábané dve rôzne verzie.

Na vývoj TAI-TFX Turecko už vyčlenilo v prepočte 30 miliárd amerických dolárov na obdobie najbližších desiatich rokov. Ak bude Turecko vyradené z programu F-35, zostane mu ďalších 10-15 miliárd dolárov v rozpočte a tie bude môcť uvoľniť následne pre program TAI-TFX.

Takže čo sa stane ak Spojené štáty použijú sankčné pravidlá amerického zákona CAATSA proti Turecku, budú aj turecké F-16-tky v nebezpečenstve?

Nuž, na rozdiel od Iránu v osemdesiatych rokoch (s ich F-14-tkami) alebo Pakistanu v nedávnom období (s ich F-16-tkami), Turecko sa vopred niekoľko rokov pripravovalo na podobný scenár a v súčasnost už dokáže pokryť všetky aspekty lietadla F-16 ako jeho „producent“.

Navyše, v roku 2017 bola dodaná správa ministerstvu obrany, že turecké F-16-tky sú schopné služby pre najbližších 10 rokov bez použitia jediného dielu, motorov alebo riadených striel zo zahraničia a Turecko je plne sebestačné aj pre prípad vojny proti dvom krajinám strednej veľkosti… (hm, ktorá je tá druhá okrem Grécka…? Izrael sa vzhľadom na akcie v nedávnej minulosti a súčasnosti javí skôr ako „partner“, pozn.prekl.)

Vráťme sa však k jadru príspevku a s ním súvisiacim skutočnostiam:

Turecko má vo svojich službách západné a hlavne americké stíhačky už viac šesť desaťročí. Jeho vlastný vývoj zbraní je rovnako zhodný s NATO.

Systém S-400 je len malou časťou tureckého protivzdušného obranného systému, z ktorého väčšina ostatných časti je vyvinutá v Turecku. Turecko v súčasnosti pracuje na vývoji protivzdušného raketového systému dlhého dosahu (Hisar-U), jeho prvé testy sú naplánované na rok 2021 a do služby by mohol byť zaradený v rokoch 2025 až 2026.

Takže systém S-400 sa tu javí len ako náhrada: (je možné, že predmetom diskusie s Ruskom môže byť aj spoločná produkcia systému S-500) vyplnenie medzery v čase, kým nebude dostupný vlastný protivzdušný systém dlhého dosahu.

Keďže nebezpečná situácia pre Turecko sa nachádza vo vnútri medzi NATO spojencami, požiadalo Turecko Spojené štáty o transfer technológií, čo USA odmietlo, Turecko sa preto rozhodlo pre Rusov, aby sa vyhlo možným problémom.

Turecko si viac nemôže dovoliť byť závislé na inej krajine v oblasti vzdušných síl, či už by to mali byť USA alebo Rusko. F-35 je tak poslednou veľkou objednávkou, ktorú Turecko spravilo zo zahraničia.

Po šiestich desaťročiach z týchto dôvodov nie je možné jednoducho preskočiť na ruské systémy, kde potrebujete vybudovať celé nové štruktúry, zmeniť logistiku, navyše je možné, že nebudú môcť byť integrované do systémov NATO a v nie neposlednom rade by bolo potrebné pretrénovať pilotov na nové lietadlá. A pre dobrého bojového pilota potrebujete najmenej päťročný výcvik a prax.

Okrem toho, ako bolo spomenuté vyššie, Su-57 je lietadlo určené predovšetkým na vybojovanie vzdušnej prevahy, čo Turecko v súčasnosti nepotrebuje.

Tu sú dôvody, prečo správy o Su-57 a Turecku pochdzajú z dvoch zdrojov:

  1. Západné média sa pokúšajú zvýšiť ešte viac problém medzi USA a Tureckom
  2. Ruské médiá jednoducho tvoria propagandu s cieľom zväčšiť tlak na NATO.

A Turecko v tejto chvíli ponecháva dianie bez zásadnejších komentárov, avšak víta uvedené ako ďalšiu kartu vo svojich rukách…

Turecko jednoducho nemá v pláne získať pre svoje vzdušné sily Su-57.

Kým bude Turecko súčasťou NATO, ruské stíhačky kupovať nebude!

Jediná možnosť by mohla nastať vtedy, ak by Spojené štáty svojou politikou dotlačili Turecko k zmene a prechodu do druhého tábora. Ale i v takom prípade by muselo Rusko prísť s veľmi lukratívnou ponukou.

Zdroje: https://thediplomat.com/2019/06/russia-to-showcase-su-57-stealth-fighter-at-air-show/

https://www.quora.com/Should-Turkey-accept-Russias-offers-of-Su-57s-in-place-of-the-F-35-they-planned-to-purchase-from-the-US, www.wikipedia.org, www.defence.pk , ai.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov