foto: Reuters
Aktuality, Vojenská technika,

Americká armáda je najväčším svetovým producentom skleníkových plynov

Pentagon je najväčším producentom skleníkových plynov na svete, podľa novej štúdie o klimatických zmenách, ktorá obviňuje Trumpovu správu z popierania tohto faktu.


Správa z projektu „Náklady na vojnu“ od Brownovej univerzity sa zameriava konkrétne na „vojny po 9. septembri“ a ich vplyv na emisie. Odhaduje, že americká armáda bola v rokoch 2001 až 2017 zodpovedná za 1212 miliónov metrických ton skleníkových plynov. Emisie zo „zahraničných pohotovostných operácií“ v Afganistane, Pakistane, Iraku a Sýrii predstavovali viac ako 400 miliónov metrických ton CO2. Len v roku 2017 správa uvádza, že emisie Pentagonu boli vyššie ako všetky emisie Švédska alebo Dánska.

Dôsledky klimatických zmien budú čoskoro „zdrojom politického napätia a podnetom masových migrácií a utečeneckých kríz,“ uvádza sa v správe, v ktorej sa uvádza, že armáda už pridala klimatické zmeny do svojho zoznamu otázok národnej bezpečnosti.

Výskumníci kritizovali Pentagon, že síce uznáva hrozbu klimatických zmien pre národnú bezpečnosť, ale neuznáva, že “jeho vlastná spotreba paliva je jej hlavným prispievateľom.” Takisto výskumníci obviňujú Trumpovu administratívu ” z rôznych spôsoboch popierania týchto zistení. “

Kým armáda získala pochvalu za to, že vyvinula určité úsilie na zníženie spotreby energie, vrátane postupného nahrádzania niektorých vozidiel, ktoré nie sú taktické, vozidlami hybridnými, plug-in, alebo s alternatívnymi palivami, znižovaním voľnobehu a vývojom solárnych zariadení na niektorých základniach, uvádza správa. existuje priestor na ďalšie zníženie.

Štúdia našla sedem hlavných zdrojov emisií skleníkových plynov súvisiacich s vojenskými aktivitami USA, vrátane zariadení a nevojenských operácií, vojnových emisií a emisií z výroby zbraní. Zapojené boli aj emisie spôsobené rekonštrukciou zničenej infraštruktúry vo vojnových zónach, a zámerným spaľovaním ropných vrtov a rafinérií všetkými stranami vojny.

Autori sa tiež pýtajú, či je potrebná obrovská prítomnosť USA v Perzskom zálive, pretože samotné USA sú menej závislé od ropy v regióne ako v minulosti a nemusia nevyhnutne „chrániť globálny tok“ ropy.

Jedným z odporúčaní bolo, aby Pentagon každoročne informoval Kongres o spotrebe paliva, čo je v súčasnosti „výslovne odopreté“.

Výskumníci tiež odporučili, aby každá vojenská inštalácia vypracovala plány na zníženie spotreby energie o 10 percent do roku 2022 a odporučila zvýšené využívanie alternatívnych palív, hybridných vozidiel a obnoviteľnej energie. Pentagon by mal tiež určiť, ktoré vojenské základne by mohli byť uzavreté, či už v dôsledku dopadov klimatických zmien, alebo zníženia hrozieb.

Americká armáda musí urýchlene „znížiť svoju úlohu“ pri vytváraní emisií skleníkových plynov ako záležitostí národnej bezpečnosti, pričom v správe sa uvádza, že ak sa podniknú odvážne kroky na zníženie využívania fosílnych palív, môže dôjsť k „obrovským pozitívnym dôsledkom“ na klímu. ,

Celú štúdiu najdete tu:

https://watson.brown.edu/costsofwar/files/cow/imce/papers/2019/Pentagon%20Fuel%20Use%2C%20Climate%20Change%20and%20the%20Costs%20of%20War%20Final.pdf

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov