Dassault Mirage 2000B/C
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Brazília predáva svoje staršie stíhačky Dassault Mirage 2000B/C Francúzom

Portál planet-today informuje o tom, že Brazílčania predali koncom mája 2019 Francúzom 9 starších francúzskych stíhačiek Dassault Migare 2000B/C. Brazílske stroje kúpila francúzska spoločnosť Procor. Francúzi a Brazílčania podpísali kontrakt vo Washingtone a Francúzi odkúpili staršie brazílske stíhačky francúzskeho pôvodu za zanedbateľnú cenu 452 tisíc USD/kus.


Francúzska spoločnosť Procor udržiava pri živote menšiu flotilu starších francúzskych lietadiel, ktoré využívajú krajiny Blízkeho východu a severnej Afriky. Najväčší záujem je o nasadenie francúzskych starších bojových lietadiel v Líbyii, okrem bojového nasadenia v Líbyii prejavili záujem o francúzske stíhačky aj Spojené Arabské Emiráty, ktoré mienia využívať francúzske Dassault Mirage 2000B/C pri leteckých cvičeniach, kde majú francúzske lietadla predstavovať súperov letectva Spojených Arabských Emirátov.

Brazílčania pritom kúpili od Francúzov 10x Dassault Mirage C a 2x dvojmiestne Dassault Mirage B v roku 2006 za cenu 80 miliónov USD. Francúzi Brazílčanom dodali v tejto cene aj bližšie neurčené množstvo rakiet a náhradných dielov. Brazílčania kupovali francúzske stíhačky len na prechodné obdobie s cieľom zlepšiť zabezpečenie svojho vzdušného priestoru, Brazílčania potrebovali nájsť dostatok finančných zdrojov na kúpu modernejších strojov.

Spomenuté francúzske Dassault Mirage 2000B/C slúžili v zostave 1º Grupo de Defesa Aérea – 1º GDA, Esquadrão Jaguar (letecká základňa Annapolis, štát Goyas). Lietadlá nalietali do roku 2013 10 tisíc hodín, Brazílčania ich následne stiahli z výzbroje a ponúkli na predaj, odkúpili ich nakoniec Francúzi.

Brazílčania predali Francúzom 8 Mirage 2000C (palubné čísla 4940-4947), jeden Mirage 2000B (palubné číslo 4933). Brazílčania nepredali ďalší Mirage 2000C (palubné číslo 4949) a Mirage 2000B (palubné číslo 4932), dôvody nie sú zrejmé. Uvedené lietadlá ostanú v Brazílii ako letecké exponáty. (Je pravdepodobné, že ich technický stav nebol taký, aby o ne Francúzi prejavili záujem).

Predaj spomenutých brazílskych Mirage 2000B/C vyvolalo v Brazílii množstvo otáznikov. Brazílčania získajú totiž nové stíhačky Saab JAS-39E/F Gripen NG až v rokoch 2022-2023, po predaji francúzskych Mirage 2000 brazílsky vzdušný priestor chránia stíhačky Northrop F-5EM/FM Tiger II, ich životnosť sa však končí v roku 2020.

Takisto cena cca 460 tisí USD za kus je veľmi nízka, reálna cena by sa pohybovala okolo 10 miliónov USD. Líbyjská prozápadná Vláda národnej jednoty evidentne podporuje leteckú podporu pre svoje jednotky, ktoré bojujú s maršálom Haftarom.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov