Prezident LIGY LIBE Mgr Černý a konateľ ČMMJ Ing. Janota
Aktuality, Bezpečnosť, Ručné zbrane a výstroj,

Českí poľovníci a ostatní majitelia zbraní bojujú spoločne za ústavné právo na zbraň

Na národnej výstave poľovníctva Natura viva v Lysej nad Labem bola 22. mája 2019 podpísaná dohoda o dlhodobej spolupráci medzi ľudskoprávnou bezpečnostnou organizáciou LIGA LIBE zastrešujúcou vyše 200 tisíc petentov petície proti odzbrojeniu a reprezentujúcu práva 304 tisíc legálnych držiteľov zbraní a Českomoravskou poľovníckou jednotou organizujúcou 60 tisíc poľovníkov.


Obe organizácie sa zhodli nielen v potrebe zachovania práv legálnych držiteľov zbraní, ale tiež v podpore kultúry zodpovednosti a etiky občanov v súvislosti s vlastníctvom, držaním a nosením zbrane, obrane ľudských práv, vytváranie vyspelej občianskej spoločnosti a zachovania či zvyšovania vnútornej bezpečnosti občanov i vonkajšee bezpečnosti štátu a spoluprácu pri vzdelávaní a osvete nielen strelecko-poľovníckej komunity, ale aj laickej verejnosti.

V súvislosti s aktuálnym vývojom o smernici EÚ o zbraniach (známa tiež pod prívlastkom “odzbrojovacia” smernica) oi. Obidve organizácie žiadajú Senát a Poslaneckú snemovňu Parlamentu ČR, aby čo najskôr znovu prerokovali, podporili a zakotvili tzv. Ústavné právo na zbraň do nášho ústavného poriadku.

“S odzbrojovacou EÚ smernicou zásadne nesúhlasíme. Ústavné právo na zbraň by vyjadrovalo symbolickú, ale hlavne praktickú garanciu práv občanov, ktorí plnia zákonom striktne dané podmienky pre nadobúdanie, vlastníctvo, držanie a nosenie zbraní. Do budúcnosti tak bude ústavne zárukou zachovania súčasných zákonných rámcov, ktoré sú overené dostatočne prísne a efektívne, čo v praxi povedie k výraznému zvýšeniu bezpečnosti občanov Českej republiky “, uviedol predseda ČMMJ Ing. Jiří Janota.

“Po Európe zvyčajne prebiehal tlak na majiteľa zbraní salámovou metódou tak, že športovcom a poľovníkom lživo sľúbili, že oni na svojich právach osekaní nebudú. V takejto Veľkej Británii na to skočili, uverili, že nebudú poškodení, ale rovnako sa nakoniec obmedzenie uskutočnilo. A to tak ďaleko, že dnes britskí občania nemôžu mať pri sebe ani detskú “rybičku”. Naši poľovníci si získali obrovskú úctu a prekvapili svojim neuveriteľne rozhodným postojom. Tým, ako držia s ostatnými majiteľmi zbraní za jeden povraz “, uviedol prezident LIGA LIBE Mgr. Pavel Černý, pplk. v.v.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov