Zaha MAV      / zdroj: janes.com
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

ZAHA nové námorné útočné vozidlo

Svetovú premiéru na vojenskej výstave IDEF 2019 v Istanbule, absolvovalo bojové vozidlo Zaha MAV navrhnuté a vyvinuté tureckou spoločnosťou FNSS. Je to nová generácia pásového obojživelného obrneného vozidla, ktorú sektor veľmi očakával v dôsledku obmedzeného počtu porovnateľných vozidiel v tej istej triede, najmä z dôvodu náročných vysoko špecializovaných požiadaviek spojených s týmito vozidlami.


Nové bojové vozidlo Zaha MAV  ( Marine Assault Vehicle ) bolo vyvinuté spoločnosťou FNSS Savunma Sistemleri na základe zmluvy s tureckým prezídiom obranného priemyslu, na základe požiadaviek velenia tureckých námorných síl.

Celkovo má byť dodaných spolu 27 MAV, z toho 23 obrnených transportérov APC, 2 veliteľské vozidlá a 2 obrnené vozidlá.

Verzia APC bude mať 3-člennú posádku (veliteľ, vodič a strelec) a môže transportovať až 21 vojakov, ktorí môžu byť rýchlo vysadení cez zadnú elektricky ovládanú rampu.

Zaha MAV má plne utesnený hydrodynamický trup poháňaný počas plavby dvoma vodnými tryskami namontovanými v zadnej časti, ktoré poskytnú maximálnu rýchlosť až 7 uzlov (cca 13km/h). Tieto sú vpredu poháňané dieselovým agregátom spojeným s plne automatickou prevodovkou, ktorý dosahuje maximálnu rýchlosť na zemi až do 70 km / h.

Varianta APC je vybavená diaľkovo ovládanou streleckou vežou FNSS, ktorá je vybavená guľometom M50 HB s kalibrom .50 a automatickým 40 mm granátometom.  Veža má denný termovízny zameriavací systém, ktorý umožňuje zameriavať ciele za takmer všetkých poveternostných podmienok.

Štandardné vybavenie zahŕňa systém NBC ( ochrana pred rádioaktívnym, biologickým a chemickým zamorením ), klimatizačný systém, systém detekcie explózie a požiaru, a schopnosť vypúšťania dymu vstrekovaním paliva do výfukového otvoru na boku trupu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov