BRDM-2M 4×4        / zdroj: Min.obrany RF
Aktuality, Pozemná technika, Vojenská technika,

Rusko darovalo vrtuľníky a obrnené vozidlá Kirgizsku

Ministerstvo obrany RF 29. apríla v Moskve oznámilo , že Rusko darovalo dve zrekonštruované helikoptéry Mil Mi-8MT a deväť modernizovaných prieskumných vozidiel BRDM-2M 4 × 4 ozbrojeným silám Kirgizska.


“Dve nové helikoptéry zvýšia možnosti prepravy, pátrania a záchrany kirgizskej armády, najmä počas operácií v horských oblastiach. Obrnené prieskumné vozidlá sú určené na zvýšenie manévrovaťeľnosti pozemných jednotiek v horských oblastiach,” uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Moskva dodala, že nedávno darované vybavenie Kirgizska má odhadovanú hodnotu 385 miliónov rubľov  (5,9 milióna USD). Počas slávnostného ceremoniálu Šoigu chválil snahy krajiny o modernizáciu leteckej základne Kant a uviedol, že je to “citlivá zložka síl rýchleho nasadenia Kolektívnej bezpečnostnej zmluvy, ktorá je schopná odraziť vojenské útoky a vykonávať protiteroristické operácie”.

BRDM-2M majú rovnakú konfiguráciu ako tie, ktoré boli dodané do Laosu koncom januára. Na rozdiel od základnej verzie, modernizovaný BRDM-2M je poháňaný dieselovým motorom, je vybavený elektro-optickou stanicou namontovanou na zadnej strane veže. Ruské obojživelné obrnené prieskumné vozidlá zo šesťdesiatych rokov 20. storočia boli, ako mnoho iných sovietskych, vo veľkom vyvážané a nasadené vo vyše 38 krajínách. Vozidlá vyrábal GAZ v Nižnom Novgorode, majú dojazd 750 km, maximálnu rýchlosť 95 km/h, a hmotnosť okolo 7 ton. 

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov