Triton MQ-4C
Aktuality, Letectvo, Vojenská technika,

Austrália získala druhý bezpilotný Triton

Zdroj: www.janes.com


Austrálska vláda 27. marca oznámila, že kúpi druhú z plánovanej flotily najmenej šiestich bezpilotných vzdušných prostriedkov Northrop Grumman Triton MQ-4C (UAV) pre Royal Australian Air Force (RAAF).

Minister obrany Christopher Pyne vo svojom vyhlásení uviedol, že táto druhá platforma, ktorá sa získa prostredníctvom kooperatívneho programu s americkým námorníctvom, bude hrať “dôležitú súčasť posilňovania bezpečnosti austrálskych námorných hraníc”.

„Triton – ktorý bude dopĺňať naše lietadlá P-8A Poseidon [námorná hliadka] – výrazne zvýši našu schopnosť bojovať proti ponorkám a námornému útoku, ako aj našu schopnosť monitorovať a zabezpečiť námorné prístupy Austrálie,“ povedal Pyne.

“Tritony budú tiež schopné vykonávať rozšírené spravodajské, dozorné a prieskumné úlohy,” dodal.
Podľa ministerstva obrany prvý UAV bude uvedený do prevádzky v polovici roku 2023, pričom všetkých šesť plánuje byť dodaných do konca roku 2025 a umiestnené budú na základni RAAF Base Edinburgh v Južnej Austrálii.
Očakáva sa, že celková hodnota programu bude približne 7 miliárd AUD (5 miliárd USD).

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov