Nočné okuliare GEO-ONV1
Aktuality, Vojenská technika,

Rusko predstavilo okuliare na nočné videnie, ktoré predstihujú americké analógy

Zdroj: Tass


Najnovšie ruské okuliare na nočné videnie pre posádky útočných a vojenských dopravných vrtuľníkov, ktoré predstihnú americké analógy ich operačnými charakteristikami, boli vystavené na výstave artefaktov ruskej operácie Sýrie organizovanej ministerstvom obrany v Štátnej dume.

Ako zástupca ministerstva na výstave vysvetlil, okuliare typu GEO-ONV1 namontované na prilbe používajú v súčasnosti posádky vrtuľníkov Mi a Ka, a boli efektívne používané v Sýrii.
“Ruským inžinierom sa podarilo zvýšiť vlastnosti elektrooptických konvertorov a vytvoriť zariadenia tretej generácie, ktoré nie sú horšie a prekonávajú analógy USA niektorými vlastnosťami,” uviedol zástupca ministerstva.
„V súčasnosti len dve krajiny, Rusko a Spojené štáty, zvládli sériovú výrobu elektrotermických konvertorov tretej generácie. Túto technológiu asimilovali dva podniky v každej krajine, vrátane spoločnosti Geofizika-NV Research and Production Enterprise, ktorá vytvorila na ich základe moderné nočné okuliare GEO-ONV1, ktoré sa efektívne využívajú v Sýrii, “dodal.

12. apríla 2016 havaroval v Sýrii útočný vrtuľník Mi-28N kedy zahynuli dvaja piloti. Letecká nehoda bola jedinou nebojovou nočnou nehodou Mi-28N k dnešnému dňu.
Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že k incidentu došlo, keď “posádka pri lete v temnej noci stratila prehľad v neľahkom a zložitom teréne.” Piloti vrtuľníkov prevádzkovali Mi-28N s okuliarmi ONV-1 Skosok vyrobenými v 90-tych rokoch. V nadväznosti na výsledky vyšetrovania boli všetky následné lety vrtuľníkov so Skosokovými okuliarmi okamžite zakázané a posádky dostali nové okuliare na pilotáž.

Okuliare na nočné videnie GEO-ONV1 sú určené nielen na streľbu, ale aj na vzlety a pristátia na drsných miestach a orientáciu počas nočných letov.

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov