Sea Hunter, Foto: wikipedia
Aktuality, Námorníctvo, Vojenská technika,

Loď námorníctva USA plachtila na Havaj a späť bez posádky

Loď amerického námoníctva Sea Hunter, autonómny 40 – metrový trimaran vyvinutý pre boj proti ponorkám a podvodným mínam , putoval minulý mesiac tisíce kilometrov medzi americkým San Diegom a havajským Pearl Harbor. Experimentálnu prelomovú plavbu zvládol bez námorníkov na palube.


Členovia posádky z eskortnej lode nastúpili na Sea Hunter len na krátku dobu, aby skontrolovali elektrické a pohonné systémy, podľa tlačovej správy spoločnosti Leidos, vedeckej a technologickej spoločnosti, ktorá navrhla a postavila Sea Hunter. Väčšinu testovacieho tranzitu na Havaj a späť, však bola loď bez posádky.

“Nedávna dlhoročná misia je prvou svojho druhu a demonštruje americkému námorníctvu, že technológia autonómie je pripravená prejsť z vývojových a experimentálnych štádií na pokročilé misie,” uviedol Gerry Fasano, prezident obrannej skupiny v Leidose.

Dan Brintzinghoffer, s divízie námorných systémov spoločnosti Leidos, povedal, že myšlienkou nie je nahradiť štandardné lode  plavidlami ako je Sea Hunter, ale oslobodiť personál na palubách väčších plavidiel, aby prevzali zložitejšie úlohy.

“Autonómne plavidlá sa budú pravdepodobne zameriavať na rutinné , alebo nebezpečné misie a mohli by pôsobiť okolo svetových oceánov,” povedal Brintzinghoffer. “Napríklad, autonómne plavidlo môže vykonávať hydrografické prieskumné misie, a oslobodiť tak štandardné lode, aby splnili ďalšie misie.”

Keď námorníctvo v roku 2016 pokrstilo Sea Hunter, úradníci uviedli, že by to mohlo zmeniť charakter námorných operácií v USA. Využíva sadu navigačných nástrojov a automatických sledovaní , ktoré mu umožňujú bezpečne plávať v blízkosti iných plavidiel za každého počasia alebo počas dopravných podmienok počas dňa alebo noci.

Spoločnosť Leidos  získala kontrakt na 43 miliónov dolárov, a v súčasnosti buduje a vyvíja vylepšený druhý Sea Hunter.

Zdroj: Military.com

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov