.
Aktuality, Pozemná technika,

Nová obrana ruských tankov pred dronmi

Pri pohľade na inovácie určené na ochranu tankov pred UAV si nevyhnutne spomenieme na samohybné obrnené vozidlá z prvej svetovej vojny. Samozrejme, ochrana typu “gril” alebo “stodola” na pancieri tanku je pomerne účinná, ale značne obmedzuje použitie tankového kanónu aj ochranných systémov.


 

 

V skutočnosti existujú dva spôsoby smerovania. Prvým sú “gril, “stodola” obrana dodatočne pripevnené na tank, ktorá bude fungovať, dokonca opakovane. Existuje však aj druhý spôsob a to malé mobilné rušiace zariadenia “Vlnorez”. Jedná sa o nie príliš veľký kužeľ, ktorý je inštalovaný na pancieri pomocou silného magnetu na spodnej časti kužeľa. Zariadenie je navrhnuté tak, aby vytváralo rušenie na jednej špecificky nastavenej frekvencii, ale nikto nezakazuje inštaláciu niekoľkých zariadení na pancier, naladených na rôzne rozsahy frekvencií. Vo všeobecnosti samotná myšlienka nie je inovatívna.

 

 

 

Ešte za čias ZSSR boli sovietski vojaci vyzbrojení malými rušičkami. Bol to zvláštny spôsob využitia rušičiek: sabotážna skupina musela tajne umiestniť určitý počet zariadení okolo, povedzme veliteľstva divízie, vo vzdialenosti 1-2 km. Na základe rádiového signálu sa prístroje zapli a z éteru urobili blázinec. Áno, vtedajšie batérie nevydržali viac ako hodinu alebo dve a skrinka rušicky sa dala ľahko odhaliť , ale… Modelová situácia: delostrelecká príprava, nepriateľ je v ofenzíve a veliteľstvo divízie zostane hodinu bez komunikácie. Pokiaľ sa niektoré vysielače nenájdu a zneškodnia. Na miestach inštalácie rušiciek sa kládli nástražné výbušné systémy. To znamená, že skúsenosti s vývojom a používaním malých rušičiek boli už v 90. rokoch. Len prenosný vysielač funguje trochu inak: vytvára skôr obranné než útočné rušenie.

 

 

“Vlnolam” už prešiel bojovými testami v zóne Severného vojenského okruhu a získal vysoké hodnotenie od analytikov. Tu sa, ale vôbec niet čomu čudovať, sovietska a ruská škola vývoja elektronického boja je najlepšia na svete a konkurenti v podobe USA a Izraela sa doťahujú a nie príliš úspešne. Novinkou je absencia obvyklých bičových antén. Bičové antény nie sú najlepšie pre vozidlá, ktoré sa pohybujú v zalesnených oblastiach a v bojoch, kde na techniku padajú spršky striel a črepín. A tu tím vývojárov, ktorí prakticky v teréne, urobil krok, ktorý sa stal hlavnou inováciou: “Vlnolamu” bol vyrobený v zvláštnom tvare. Na jednej strane tento tvar dáva zariadeniu určitú mieru bezpečnosti a veľká základňa umožňuje nainštalovať veľmi silný magnet. Magnet je vo všeobecnosti veľmi rozumný prvok na upevnenie. Upevnenia pomocou obvyklej metódy skrutka-matica nie sú pre techniku veľmi dobré. Zaberá to veľa času, potrebujete nástroje a nejakú prípravu, pretože tank je pancierovy a montáž sa nedá nikde pripevniť. Magnet je lepší. Rýchlo sa dá nahodiť na pancier a rovnako rýchlo dať dole, keď ho potrebuje vojak odstrániť a odniesť. Magnet, samozrejme, musí byť veľmi silný, aby sa pri pohybe nezlomil, ale ani sa nekrútil a nezasekával ako iné spôsoby upevnenia.

 

 

Rušička má navyše ochranný systém, ktorý zabraňuje možným chybám obsluhy pri prevádzke takýchto zariadení. Ruská armáda si uvedomila, že potrebuje najjednoduchší modulárny komplex vyrobený vo vojenskom štýle. To znamená, že v kritickej situácii musí vojak nielen zapnúť systém elektronického boja. V minulosti došlo k mnohým rôznym incidentom: niekto si pomýlil polaritu, niekto napojil nesprávne napätie, nová rušička je voči takýmto situáciám odolná. Najnovšia úprava už má ochranný systém a samostatné poistky, uviedol tvorca zariadenia. Je potrebné poznamenať, že samotné zariadenie nie je zaťažujúce z hľadiska inštalácie a údržby. V princípe je to konštrukčne jednoduché: nárazuvzdorné puzdro, bajonetové konektory odolné voči prachu a vlhkosti, anténa, ktorá je prakticky súčasťou puzdra a magnet na základni. Riadiaci systém môže obsahovať (ovládanie jedným diaľkovým ovládačom) osem zariadení. Sú spojené do jedného systému pomocou rozvodnej skrine, na ktorú je napojená ústredňa a napájanie.

 

 

Vývojári nainštalovali 18 prevádzkových rozsahov s rôznymi frekvenciami a na jeden stroj je možné nainštalovať až 8 zariadení. Navyše, každé zariadenie môže byť voliteľne vybavené automatickým detektorom prítomnosti UAV. Konštruktéri však veria, že osem zariadení bude postačovať na pokrytie takmer celého frekvenčného spektra, v ktorom UAV pracujú. 18 rozsahov je takpovediac pre budúcnosť. Váha jedného kuželaje 13 kg. A to aj napriek tomu, že telo je kombinované. Priemer “vlnolamu” (bez rukovätí) je 384 mm, výška je 202 mm. Vyžarovací výkon systému dosahuje 30 W. Komplex dokáže pracovať v teplotnom rozsahu od -40 do +60 °C. Napájanie od 12V do 30V. Teda takmer celá škála napájamia našej vojenskej techniky. V januári tohto roku oznámilo ruské ministerstvo obrany inštaláciu týchto systémov na tanky T-80BVM v zóne Severného vojenského okruhu.

Kiril Rjabov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov