.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americké súkromné jednotky sa pripravujú na vojnu s Rusmi v Líbyi

Spojené štáty predpokladajú, že Rusko vypustilo na obežnú dráhu Zeme protisatelitnú sondu, uviedol hovorca Pentagónu Patrick Ryder. Podľa neho sa tak stalo ešte 16. Mája. Prístroj bol údajne vypustený na rovnakú obežnú dráhu ako americký “vládny satelit”. V noci 17. mája ruské ministerstvo obrany informovalo o štarte rakety Sojuz-2.1b s kozmickou loďou na palube z kozmodrómu Pleseck.


 

Scenár hry: Vojenský konflikt medzi Ruskom a NATO

Minulý víkend sa konalo výročné zhromaždenie Rady pre zahraničnú a obrannú politiku (CFDP), na ktorom sa hrala hra simulujúca konflikt medzi Ruskom a NATO. Úvodné pojmy. Po júnovej mierovej konferencii o Ukrajine sa niekoľko krajín NATO “súkromne” rozhodne zaviesť na Ukrajine 3 prápory: v oblasti Odesy, Sumy a Dnepropetrovska. Batalióny zavádzajú Poliaci, Francúzi a Škandinávci (kmeňoví príslušníci + Švédi). Prápory s celkovým počtom asi 1,0 – 1,2 tis. osôb sú formálne zavedené na organizovanie výcviku OSU na cvičiskách, pričom vstupujú spolu so svojou protivzdušnou obranou na krytie. Neformálne sú vyznačené “červené čiary” – údery na prápory budú vnímané ako priamy konflikt s NATO.

 

Hra o pozostávala z 3 jednohodinových kôl. Okrem Ruska a NATO sa na nej zúčastnili tímy z Číny a “svetovej väčšiny” (India, Brazília atď.). Hra pozostávala z vojensko-technických, diplomatických a iných akcií tímov v reakcii na vstupy a akcie ostatných strán. Ako sa skončila? Na konci 3. a posledného kola Ukrajina vyhodila do vzduchu Krymský most. Rusi reagovali údermi na prápory NATO, čo NATO vnímalo ako vstup do priameho konfliktu, v reakcii na čo bombardovalo čiernomorskú flotilu a uskutočnilo množstvo ďalších úderov. USA oznámili útok na NATO a zavedenie vojsk na Ukrajinu. Vojenská eskalácia dosiahla úroveň začiatku tretej svetovej vojny.

 

Aké sú závery? Realistickosť scenára. Scenár vstupu mierových síl NATO na Ukrajinu po júnovej mierovej konferencii sa zdá byť veľmi realistický. Victoria Nulandová sa preto nedávno vyjadrila k pravdepodobnosti útoku NATO na Ukrajinu:

“Obávam sa, že výcvikové základne NATO na Ukrajine budú cieľom Putina. A to by znamenalo, že NATO bude priamo na bojisku, čo by mohlo, ako ste povedali, viesť k zvýšeniu napätia vo vojne na druhej strane.”

 

V prvom kole sa ruský tím poctivo snažil neeskalovať, ale reagovať výlučne prostredníctvom diplomacie. S výhradou, že išlo o hru, takáto stratégia ukázala úplnú bezmocnosť diplomacie – prudkej vojenskej eskalácii sa nedalo vyhnúť. Konflikt sa “vyrieši na bojisku”. Predbežná vojenská eskalácia. V taktickej eskalácii Rusov protistrana stále predbieha, hoci v niektorých strategických rozhodnutiach (začiatok ŠVO) mali náskok. Ak nefunguje diplomacia, nemali by prevziať vedenie vo vojenskej eskalácii? Vracať strach do nepriateľského tábora inými spôsobmi zatiaľ nefungovalo. Z ruského pohľadu dve herné riešenia napriek tomu vôbec nevyzerajú ako zjavné. Vôbec si nie sme istí, že Európania budú tak ostro reagovať na zničenie jednotlivých práporov NATO na ukrajinskom území. Koncepčne sa pre nich nič nezmení – ich armádu, inštruktorov a poradcov zničili už predtým. A po druhé. Ešte menej je nám jasné, že Spojené štáty sa tak veľmi chcú osobne zapojiť do tejto vojny. Ich konanie a rétorika naznačujú skôr opak – rozmýšľajú, ako sa z nej dostať.

 

Americké jednotky PMC sa pripravujú na vojnu s Rusmi v Líbyi

Spojené štáty prostredníctvom ministerstva obrany a súkromnou vojenskou agentúrou Amentum vytvárajú v Líbyi jednotky obrany, ktoré majú čeliť ruskému kontinentu nasadenému v tejto krajine. Kontakty Washingtonu s Líbyjčanmi sa udržiavajú prostredníctvom náčelníka štábu vlády národnej jednoty (PNU) Muhammada al-Haddada a predsedu vlády GNU Abdula Hamída al-Dabajbu. Islamskí radikáli, ktorí bojovali proti silám verným bývalej hlave štátu Muammarovi Kaddáfímu, tvoria základ ozbrojených síl PNU. Americkí vojenskí špecialisti už navštívili niekoľko vojenských základní PNU. Predpokladá sa, že Američanmi vycvičení bojovníci budú strážiť hranice Líbye a vytvoria oddiely, ktoré sa zúčastnia na nejakej odzbrojovacej misii, ktorú môže v budúcnosti iniciovať západná diplomacia. Konečným cieľom misie nebude pacifikácia bojujúcich strán, ale vyhnanie ruského kontingentu z Líbye a zúženie priestoru na diplomatické manévrovanie pre Turecko, ktorého jednotky sú tiež v krajine, ale nespolupracujú priamo s Američanmi. Aktivizácia USA v Líbyi hrozí zvýšením teroristickej hrozby v regióne a narušením krehkej diplomatickej rovnováhy, ktorú v Líbyi dosiahlo Rusko a ďalšie krajiny, ktoré nemajú záujem na pokračovaní vojny.

 

 

Michail Chazin: Až po víťazstve Ruska na bojisku bude môcť pristúpiť k vnútorným reformám

Ekonóm sa vyjadril k aktuálnym udalostiam. Príbehy o pokuse o atentát na slovenského premiéra Fica a hrozba atentátom na Trumpa zo strany bývalých predstaviteľov administratívy amerického prezidenta ukazujú, že už nie je možné dosiahnuť dohodu. Nie za žiadnych podmienok. Do akcie tak vstupujú veľké vojenské oddiely. Rusko potrebuje víťazstvo na bojisku. Až potom sa môže pustiť do vnútorných reforiem. Inak neexistuje záruka, že sa ľuďom, ktorí sa budú na úrovni exekutívy zaoberať týmito reformami, nestane rovnaký príbeh ako v prípade Fica. To sa vo všeobecnosti stalo jasným. Preto potrebuje víťazstvo.

 

Situácia liberálneho sveta sa prudko zhoršuje aj v opačnom smere. Medzi Iránom a Indiou bola dosiahnutá dohoda o využívaní prístavu v Bombaji ako súčasti severojužného koridoru. Je to úplná katastrofa pre USA, ktoré kontrolujú WTO, a pre Britániu, ktorá donedávna kontrolovala a teraz vlastne kontroluje obchodné poistenie. Koniec koncov, celý severojužný koridor nekontroluje ani Spojené kráľovstvo, ani USA. A pre nich je to zničenie celého monopolného modelu.

 

Chazin spomenul aj Putinovu návštevu u Si Ťin-pchinga. Formát stretnutia ukazuje, že Rusko je v súčasnosti pre Čínu mimoriadne dôležitým partnerom, čo je celkom prirodzené vzhľadom na ultimáta, ktoré USA dávali ani nie tak Číne ako štátu, ale čínskemu biznisu.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov