.
Aktuality, Pozemná technika,

Slovensko plánuje kúpiť vyše 100 hlavných bojových tankov

Na renomovanom portáli Defence Industry Europe vyšiel článok, ktorý napísal Lukasz Prus:
“Ministerstvo obrany Slovenskej republiky plánuje nakúpiť viac ako 100 hlavných bojových tankov na vytvorenie a vybavenie dvoch nových tankových práporov v pozemných silách. Oznámili to predstavitelia zastupujúci slovenské ministerstvo obrany na konferencii Future Armored Vehicles Central & Eastern Europe, ktorá sa konala 13. – 14. mája v Prahe v Českej republike.


 

Do roku 2030 budú OS SR prevádzkovať 45 hlavných bojových tankov v rámci 14. tankového práporu, jednotky 2. mechanizovanej brigády pozemných síl. Tridsať z týchto tankov sú T-72 zo sovietskej éry (vyrábané boli aj v ZŤS Martin) . Slovenské ministerstvo obrany v posledných rokoch zvažovalo spustenie programu modernizácie týchto tankov. Slovenské tanky T-72 však podľa vyjadrenia kapitána Jakuba Murčeka z odboru modernizácie MO SR modernizovať nebudú.

 

Regrutačné video MO SR s tankom T-72 M1:

Ďalšími 15 hlavnými bojovými tankami sú Leopardy 2A4, ktoré na Slovensko dodala a nemecká obranná spoločnosť Rheinmetall. Tieto tanky darovala Slovensku vláda Nemecka v rámci iniciatívy “Ringtausch”, ktorej cieľom bolo kompenzovať darovanie vojenskej techniky a zbraňových systémov Ukrajine. Podľa kapitána Murčeka do konca roku 2024 budú tanky Leopard 2A4 plne integrované do slovenských pozemných síl.

 

Propagačné video MO SR k cvičným streľbám tankov Leopard 2A4:

 

Na konferencii Future Armored Vehicles Central & Eastern Europe kapitán Murček povedal, že v najbližších rokoch dôjde k reorganizácii štruktúry slovenských pozemných síl. Ministerstvo obrany SR plánuje sformovať dva nové tankové prápory, každý vybavený 52 novoobstaranými hlavnými bojovými tankami. Kpt. Murček spomenul, že slovenské ministerstvo obrany sa ešte nerozhodlo, aký typ tankov nakúpi. Ponuky z branže v súčasnosti vyhodnocuje ministerstvo. Uviedol však, že dohoda o nových hlavných bojových tankoch by mala byť podpísaná tento rok alebo v roku 2025″. Toľko článok Defence Industry Europe, ku ktorému sa ani nechce nič dodávať.

 

 

V čase rozdelenie ČSFR malo Slovensko 995 tankov. Bude 2×52 + 30 + 15 vôbec stačiť? Každopádne, MO SR a politická reprezentácia bude musieť zdôvodniť, prečo nie menej ako 1000, ale iba viac než 100. Veď hádam sa od nich nežiada tak veľa! Lacné to určite nebude, ale berme si príklad z našich severných susedov.

 

Poľsko kúpilo 116 použitých tankov Abrams verzie M1A1 FEP za 1,4 miliardy USD. Ďalších 250 M1A2 Abrams stálo 4,7 miliardy USD. Za 180 v Južnej Kórei vyrobených tankov K2 Black Panther údajne zaplatí Poľsko 3,26 miliardy USD, to je dobrá cena, pretože ďalších 820 si chce Poľsko vyrábať v licencii samo. Čo viac si môžeme na Slovensku želať ako početné tankové vojsko a nepreniknuteľnú protivzdušnú obranu!

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov